Tudi podravska regija je s trenutno epidemiološko sliko v rdeči fazi, ko se lahko določene aktivnosti odprejo. Kje pa se koronavirus še vedno širi?

Predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič je na današnji vladni novinarski konferenci o covid-19 izpostavil, da je v podravski regiji bilo do danes potrjeno več kot 23 tisoč okužb.

Največ jih je bilo v sredini meseca oktobra. Od začetka decembra pa opažajo počasen upad novih primerov okužbe. 

Kažejo se prvi učinki cepljenja

»Znotraj podravske regije imamo tudi slabe občine. Urbana središča so zelo uspešna, okužb je vedno manj,« je dejal Simonovič.

Število umrlih se znižuje, vidna je razlika tudi pri umrlih v domovih za starejše. Delež vidno upada. Eden od razlogov za upad okužb v domovih za starejše je po mnenju Simonoviča zagotovo cepljenje, kažejo se namreč že prvi pozitivni učinki. Dodaja, da so pripravljeni na čas, ko bodo v Slovenijo prispele večje količine cepiva. Zato pripravljajo mobilne enote.

Zasebna druženja še vedno problematična

Se je pa Simonovič dotaknil tudi virov okužb v Podravju v prvih dveh tednih novega leta. 

»Največji delež novih okužb je znotraj družine, kar 31 odstotkov, v porastu so tudi tisti, ki se okužijo na delovnem mestu. Še vedno pa so pomemben vir širjenja tudi zasebna druženja,« je dejal.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice