Slika je simbolična.
Ob ponovnih podražitvah pogonskih goriv smo preverili, kakšne so cene pogonskih goriv pri sosedih.

Ker vlada meni, da regulacija cen v Sloveniji več ni potrebna, so se odločili, da ne bodo podaljšali regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki so jo uvedli 14. marca.

1. maja so se cene omenjenih naftnih derivatov ponovno začele oblikovati prosto na trgu.

1. maja so cene dizla narasle na 1,8 evra, cene bencina pa na 1,6 evra. Danes so cene spet rekordne

Na črpalkah MOL boste za liter bencina odšteli 1,652 evra, za liter dizla 1,854 evra. Na Petrolovih bencinskih črpalkah bo za liter bencina potrebno plačati 1,652 evra, za liter dizla pa 1,853 evra. Na OMV bencinskih črpalkah pa boste za liter bencina odšteli 1,649 evra, za liter dizla pa 1,849 evrov.

Za polnjenje 60-litrskega rezervoarja boste v Sloveniji odšteli približno 99 evrov, če boste tankali bencin in približno 111 evrov, če boste tankali dizel.

Kakšne so cene pri sosedih?

Na Hrvaškem boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli 12,62 kun oziroma 1,67 evra, za liter dizla 13,28 kun oziroma 1,76 evra.

Za polnjenje 60-litrskega rezervoarja boste tako na Hrvaškem odšteli 100,2 evra za bencin in 105,6 evra za dizel.

Na Madžarskem boste za liter 95-oktanskega bencina ali dizla plačali 479,9 forintov oziroma okoli 1,26 evra. Za polnjenje 60-litrskega rezervoarja boste odšteli približno 75,6 evra. 

V Avstriji se cene razlikujejo od črpalke do črpalke. Za primerjavo smo vzeli cene bližnje bencinske črpalke OMV v Bad Radkersburgu. Tam boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,779 evra za liter in 1,899 evra za liter dizla.

Za polnjenje 60-litrskega rezervoarja boste plačali 106,74 evra za bencin in 113,34 evrov za dizel. Dodajmo, da se cene goriv v Avstriji spreminjajo dvakrat dnevno. 

Če se odpravljate v Italijo in nameravate svojega jeklenega konjička napolniti tam, boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli približno 1,880 evra in 1,878 evra za liter dizla.

Če je vaš rezervoar 60-litrski, vas bo to stalo 112,8 evra (bencin) in 112,68 evra (dizel).

Najcenejše gorivo izmed vseh sosedov ima še vedno Madžarska, kjer ukrep, ki so ga Madžari sprejeli zaradi višanja cen pogonskih goriv in energentov, še vedno velja.

Ob polnjenju 60-litrskega rezervoarja v Sloveniji, kjer nas to ob točenju dizla trenutno stane 111 evrov, na Madžarskem pa 'le' slabih 76 evrov je razlika očitna.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Jankec (ni preverjeno)

Dol mi visijo cene.Za me je pomembna svoboda.Železni jarem in ostali diktatorski rekviziti so po dveh letih padli z mene,zahvaljujoč čudežnemu ptiču.

Mestjanar (ni preverjeno)

To, Jankec, vsi za teboj, preko vode do svobode! Še pomnite znamenite zadnje besede Boška, "tifusarja" z bitke na Neretvi?

In reply to by Jankec (ni preverjeno)

Mestjanar (ni preverjeno)

Ja, uredništvo, kar pojdite na Madžarsko, samo nas prenehajte "pumpat" s posegi trenutne vlade v odhodu. Madžarska ne odstopa od nabave in prodaje krvave RUS nafte. Gre celo v "miniranje" celotne EU z vetom, kar je izjavil njihov min. za zun. zadeve, Zoltán Kovács. Ne vem sicer, kje vi "ribarite", a če bi malček neodvisno prebrskali med relevantnimi viri, bi vedeli, da je trenutno na sv. naftnem trgu norišnica. Rusi se s svojimi tankerji vozijo z izklopljenimi lokatorji, da svojo poceni, krvavo nafto prečrpavajo na druge tankerje "mafijskih" družb, ki pač tvegajo in trgujejo z njo naprej in kujejo ekstra profit. Torej nafta se še kar nekaj časa zlepa ne bo pocenila, ampak obratno, še dražja bo, VSI dobavitelji črnega zlata pa si manejo roke dokler morija traja.

Surfeiter (ni preverjeno)

Želim ti še prazna jajca s pomočjo ene ženske, saj onaniranje očitno ne zadošča več, prazno glavo že imaš ... Z

In reply to by Mestjanar (ni preverjeno)

Jd (ni preverjeno)

... slava ukrajini in kapitalističnem pravičnem prostem trgu... brez izjem, subvencij in davčnih oaz...

kikop (ni preverjeno)

važno da mi podpiramo zelenskega pa avazofce, nima veze, evropejci smi vajeni biti hlapci sami sebi. eu birokrati pa tak al tak nimajo problema s tankanjem :)

Starejše novice