Neznanci so z grafiti porisali zid pri spomeniku talcem, ki se nahaja pri mariborskem zaporu v Ulici talcev. Kaj o dejanju pravijo na mariborski občini?

Skozi leto se v mariborski občini srečujemo z več primeri vandalizma na javnih objektih in javnih površinah, ki so v lasti mariborske občine. 

Tokrat so nepridipravi z grafiti porisali del kompleksa spomenika talcem, ki se nahaja pri mariborskem zaporu v Ulici talcev.

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo povedali, da so bili obveščena o porisanem zidu.

O vandalizmu so obvestili podjetje Nigrad, ki bo grafit odstranilo v sklopu rednega vzdrževanja.

V lanskem letu več primerov vandalizma na spomenikih

Na mariborsko občino smo posredovali tudi vprašanja o tem, kako pogosto je vandaliziranje na območju občine in obnove dotrajanih oziroma uničenih spomenikov. 

Na občini odgovarjajo, da je bila v lanskem letu izvedena obnova spomenika Antona Tomšiča na Trgu generala Maistra. Prav tako so obnovili celotni spomenik talcem na Ledini, kjer so bili v celoti obnovljeni tudi temelji spomenika.

Na občini izpostavljajo še čiščenje ter konservatorsko restavratorska dela na spomeniku kiparja Kuda Takeshija na Frankolovski ulici v Mariboru. Očistilo in obnovilo se je okolico spomenika talcem pri mariborskih zaporih in obnovila se je spominska tabla na Greenwichu.

Zaradi vandalizma in poškodb so v lanskem letu opravili čiščenje grafitov na spomeniku Josipa Primožiča Toša v Ljudskem vrtu, forma vivi Vlaste Zorko pri II. gimnaziji in na obnovljenem spomeniku talcem na Ledini

Mariborska občina: »Skupaj ohranjamo kulturno dediščino za prihodnje rodove«

»Sicer pa so spomeniki pomemben del družbene kulturne identitete, so dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih opredeljujemo kot odsev in izraz svojih vrednot, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij,« dodajajo na mariborski občini. 

Spomeniki so javno dostopni, zato Mestna občina Maribor naproša vse občane in obiskovalce mesta, da skupaj ohranjamo kulturno dediščino za prihodnje rodove in z njo ravnamo spoštljivo ter odgovorno.

Ob tem poudarjajo, da nam vandaliziranje in risanje po spomenikih, objektih in drugih mestnih površinah, ki niso temu namenjena, oziroma sploh vse oblike vandalizma in uničevanje javne in druge lastnine ne smejo biti v ponos. 

»Mesto in meščani si moramo skupaj prizadevati, da ohranjamo naše mesto lepo in urejeno, da bo to mesto, kjer bomo radi živeli in se vanj radi vračali,« so še povedali. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Policija naj opravlja varovanje ljudi in nepremičnin namesto,da vsaki teden štrajka .

Franc s Piramide

Tak neizkoriščen prostor, bi lahko tu kakšen kiosk za bureke ali pa čevapćićarno postavli.

slobodan miloševič (nepreverjen)

ili kiosk za brzo jebačino
pod šifro
dvajsetaka na brzaka

In reply to by Franc s Piramide

Tanja flasskon (nepreverjen)

saj res
pa še okolina bi bila spucana

In reply to by slobodan miloševič (nepreverjen)

U zapor in zapreti (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=lDSjrZ7Msmw
youtube.com/watch?v=-pMwNYMYqkQ
24ur/novice/tujina/evropski-poslanci-pozvali-k-ustanovitvi-sodisca-ki-bi-kaznovalo-ruske-zlocine

Starejše novice