Osrednja enota Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu bo torej dva tedna zaprta. Pa vas zanima, kaj se dogaja med knjižnimi policami?

Ozki hodniki med knjižnimi policami, na njih pa na tisoče knjig. Nekatere pozabljene, druge izgubljene. Zaposleni v Osrednji enoti Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu morajo te dni pregledati vsako. V tej knjižnici se skriva več kot 160 tisoč enot - knjig, ki so zložene tudi pod policami, učbenikov, filmov, celo starih časopisov.

In kako je to videti v praksi? "Eden v paru, se pravi sodelavec ali sodelavka, s čitalcem odčitava črtne kode, drugi v paru pa mu gradivo podaja," nam zaupa vodja Osrednje enote Mariborske knjižnice Rotovž Ana Pernat. Vsako knjigo je torej potrebno prijeti v roke, takega dela pa je vsaj za dva tedna.

Obiskovalec: Kaj naj delam 14 dni brez knjižnice?

Po desetih letih lahko inventura pokaže marsikaj. "Ugotovili bomo tudi delež tistih enot, ki so izpuhtele, ki jih pogrešamo, ki jih ne najdemo ali jih je težko najti," pojasni vodja oddelka za knjižnično mrežo Sabina Fras Popovič. Medtem pa knjižni molji komaj čakajo na ponovno odprtje knjižnice. 

"Prej je prišel en gospod vprašat, kdaj bo knjižnica znova odprta. Pa povem, čez štirinajst dni. On pa: Kaj naj delam 14 dni brez knjižnice?"

Toda dva tedna je glede na trideset let, kolikor ta knjižnica čaka na nove prostore, le mačji kašelj. Če pa kdo knjižno gradivo nujno potrebuje, se lahko obrne na Univerzitetno knjižnico Maribor ali lahko naj obišče knjižnico Tabor. Obe sta v bližini Rotovškega trga, med tednom pa sta odprti od 8. do 19. ure.

 

VIDEO: Sebastijan Jančar

Preberite še

Starejše novice