Stroške klesti tudi Nogometni klub Maribor, ki v povprečju v času zastoja gospodarstva in družbe mesečno izgubi okoli 200.000 evrov.

Nogometna zveza Slovenije je konec prejšnjega tedna obvestila javnost, da bi se lahko Prva liga Telekom Slovenije nadaljevala že 23. maja, čeprav je bolj verjetno, da se bo prvenstvo nadaljevalo šele konec maja ali v začetku junija.

Možnost organizacije tekem je odvisna od ukrepov države, ki zaenkrat športne dogodke še omejuje. Vijoličasti so že konec marca sporočili, da je koronavirus usekal tudi po njih in to v obdobju, ko so se srečali še z globokimi kadrovskimi premiki. Zdaj razkrivajo podrobnosti.

»Kot povsod po svetu se tudi v Sloveniji prvoligaški klubi moramo spopasti z neprijetno situacijo in iskanjem ustreznih rešitev pri prilagajanju. Trenutne razmere, žal, ne dopuščajo tekmovalnih aktivnosti in posledično niti izpolnjevanja pogodbenih obveznosti v polnem obsegu. Obdobje brez nogometa pomeni za klube racionalizacijo poslovanja z nepriljubljenimi ukrepi, nižanjem stroškov, ki smo se jih lotili na vseh nivojih, torej od igralcev, strokovnih štabov pa do zaposlenih v klubih,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo v Nogometnem klubu Maribor

Dodajajo, da želijo na takšen način zagotoviti pravično razdelitev, pri čemer upoštevajo interese posameznikov in kluba: »Nismo posegali po populističnih ukrepih ali pavšalnem določanju vrednosti oziroma odstotkov znižanj, ampak smo pri pripravi novega finančnega načrta s predlogi vsem deležnikom naredili analizo in več možnih izračunov, zato verjamemo, da so korektni ter prilagojeni razmeram.«

Dogovori o znižanjih plač v obdobju krize sklenjeni

V prvi fazi so opravili pogovore z zaposlenimi in drugimi delujočimi v klubih o posledicah, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa: »Dosegli smo prve sporazume, se dogovorili o znižanjih plač v obdobju krize. Nato smo pripravili načrt za pogovore z igralci, katerim so bili predstavljeni pogoji, prilagojeni novonastali situaciji, poslušamo tudi njihove predloge, saj se zavedamo, da je vsaka zgodba specifična in iščemo skupne rešitve. Verjamemo, da bomo našli skupno pot, da prebrodimo te negotove čase. Ob ustrezni presoji vsakega posameznika, kaj je trenutno njihova prioriteta in kako se ta sklada z vizijo kluba.« 

Kot pravijo v Nogometnem klubu Maribor je njihova želja ohranitev igralskega kadra in hkrati zagotovitev stabilne prihodnosti kluba: »Kakšna bo končna realizacija predvidenih načrtov, bomo videli kmalu.«

Vijoličasti mesečno izgubijo okoli 200.000 evrov

»Koronavirus narekuje naš vsakdanjik in napoveduje negotovo prihodnost, nogomet pri tem ni izjema. Trenutno težko natančno povemo ali ocenimo, kakšne bodo konkretne posledice trenutnega stanja. Vsekakor te ne bodo majhne in bodo celostno vplivale na gospodarstvo, posledično tudi na šport. Nogomet pri tem ne bo izvzet, saj je zelo odvisen od drugih gospodarskih dejavnosti. Če druge panoge trpijo, bo razumljivo tudi nogomet. Vrednost nogometašev je na po prvih ocenah na globalni ravni upadla za 20 odstotkov, odškodnine bodo nižje, kar bo zmanjšalo možnost za izplen od prestopov, ki je zelo pomemben pri polnjenju proračunov slovenskih klubov,« so jasni.

Povprečna mesečna izguba kluba v času zastoja gospodarstva in družbe je okoli 200.000 evrov, na slednje pa lahko vpliva še veliko dejavnikov. Fronte se odpirajo na več področjih: »Boj za sponzorska sredstva bo še zahtevnejši, zato bo ob solidarnosti na vseh področjih velikega pomena za nogomet v prihodnje tudi prilagodljivost.«

Igralcem iz dneva v dan težje

Ob trenutnih razmerah Nogometni klub Maribor zagotavlja, da se bo držal smernic Uefe in Fife: »Zavedamo se resnosti in specifičnosti situacije, zdravje ljudi je na prvem mestu.« Igralcem so predpisali individualne treninge, ki se jih še vedno držijo, jim je pa iz psihološkega vidika iz dneva v dan težje, opažajo.

»Čeprav so mnenja prvoligašev deljena in se vsak klub nahaja v drugačni situaciji, pa smo klubi, kot še nikoli poprej, vzpostavili dialog, ki je temelj za zagon športa, kateremu smo se zavezali. Mnenja smo posredovali vodstvu tekmovanja, ki bo odločalo o nadaljevanju prvenstva,« pravijo v Nogometnem klubu Maribor.

Pogoji za začetek treningov še niso omogočeni. Po načrtih Nogometne zveze Slovenije bi lahko bil prvi možni termin za nadaljevanje prvenstva 23. maj, čeprav je bolj verjetno, da se bodo prvenstva nadaljevala 30. maja ali najkasneje 6. junija in se predvidoma zaključila pred 25. julijem. 

»Možnost organizacije tekem je sicer odvisna od ukrepov države, ki zaenkrat športne dogodke še omejujejo. V kolikor bodo razmere v Sloveniji dovoljevale, da vlada omili oziroma sprosti ukrepe, pa bi se lahko državno prvenstvo nadaljevalo v tem obdobju,« dodajajo vijoličasti.

Komentarji (2)

Navijac (ni preverjeno)

Pravilno.Se tisto kar imajo je prevec glede na prikazano letos

Dauza (ni preverjeno)

Glede na pokazano ste daleč od prve lige

Starejše novice