Družina Jamnik (foto: osebni arhiv).
V Svečini, sredi razgibanih Slovenskih Goric, kjer pogled zaide v sosednjo Avstrijo, se nahaja družinska kmetija Jamnik, na kateri pridelujejo pester nabor štajerskih belih vin.

Jamnikovi sledijo znanju prednikov. Vina Jamnik iz Svečine so plod znanja in predanega dela družine Jamnik, ki že pol stoletja prideluje kakovostna, vrhunska in predikatna vina.

Ta pridelajo iz grozdja iz vinogradov najboljših sončnih leg Svečinskih goric, v neposredni bližini avstrijske meje. 

Danes že tretja generacija družine Jamnik obdeluje osem hektarjev vinogradov. Le nekaj let nazaj je vodstvo družinske dejavnosti prevzel sin Tine, ki danes skupaj s svojo punco Lauro bdi nad okoliškimi vinogradi.

»Vinogradništvo naju zelo veseli, poleg tega meniva, da je premalo mlajše generacije, ki bi se zanimale za kmetijsko dejavnost. Tako hočeva dokazati, da se na kmetiji ne živi slabo in nam lahko gre tudi lepo,« povesta 22-letni Tine in 21-letna Laura.

Tine Jamnik in njegova punca Laura (foto: osebni arhiv).

Jamnikovi najbolj znani po sladkih belih vinih

Vinogradi ležijo na pobočjih, kjer klima varuje in z razmerjem toplega in hladnega zraka sooblikuje bogato aromo vina. Z odgovornim delom v vinogradu poskrbijo, da trta ni preobremenjena in dovolijo pridelku, da dozori do svoje naravne polnosti.

Spoštovanje tradicije prednikov in narave se nadaljuje tudi v kleti. S fizikalnimi postopki poskrbijo, da je vino brez dodatkov. Tako ohranijo bogato aromo ter svež in poln okus.

»Vino je živa stvar, zato tudi proces pridelovanja vina poteka čisto spontano, brez dodanih sladkorjev ali barvil. Zaradi tega so tudi vina najvišje kakovosti,« pove Tine Jamnik.

Jamnikovi pridelujejo večinoma bele sorte vin, natančneje devet različnih sort, daleč naokoli pa so najbolj znani po svojih sladkih vinih, med katerima sta muškat in traminec. Kljub skrbnemu sledenju tradiciji pa Tine in Laura na družinsko posest prinašata tudi svojo mladost.

Tako so letos prvič proizvedli svojo penino, poleg tega pa po dolgih letih upajo na uspešno tako imenovano ledeno trgatev.

Gre za posebni postopek, ko na trsih pustijo grozdne jagode. Te zmrznejo in jih poberejo šele v zimskih mesecih. Iz njih pa nato pridelajo zelo posebno in sladko vino, ki je podobno medici.

Domačija Jamnikovih (foto: osebni arhiv).

Na martinovo odprli tudi novo klet in prodajalno

Zraven vina pa so Jamnikovi poznani tudi po breskvah, kjer je postala stalnica, da si jih ljudje lahko pridejo sami nabrati. Prav zato izdelujejo tudi svoje sadne sokove.

Njihovi novi pridobitvi, ki so ju odprli ravno na martinovo prejšnje leto, pa sta vinska klet, ki so jo začeli graditi leta 2017 in lastna prodajalna. V naslednji fazi bodo uredili še apartmaje in večjo degustacijsko sobo, preuredili pa bi radi tudi staro vinsko klet.

Tudi na njihovo dejavnost pa je v veliki meri vplivala epidemija novega koronavirusa. »Četudi ne toliko na delo, pa gotovo na potrošnjo in porabo. Veliko se pozna, da ni bilo druženj, piknikov, pozna se tudi zaradi zaprtih trgovin,« še dodaja Tine Jamnik.

Prav zaradi tega veliko večino trenutno prodajajo na domu, vino tako enkrat tedensko vozijo tudi v Ljubljano in Mursko Soboto.

Na Martinovo so Jamnikovi otvorili novo klet in prodajalno (foto: osebni arhiv).
Jamnikovi so najbolj poznani po svojih sladkih in kakovostnih vinih (foto: osebni arhiv).
Kljub skrbnemu sledenju tradiciji pa Tine in Laura na družinsko posest prinašata tudi svojo mladost (foto: osebni arhiv).

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Njet (nepreverjen)

Tudi v moji krvi je bilo, so rekli policisti.

Starejše novice