Višje sodišče zavrnilo pritožbi, sodba je pravnomočna.

Zdravnika Davorina Kolarića, ki je za zadovoljevanje spolnih potreb zlorabil mladoletnico, so višji sodniki v Mariboru spoznali za krivega, a zapor mu je bil prihranjen. Prav tako mu ni bilo prepovedano opravljanje poklica. Kot smo poročali, družinski zdravnik tako še naprej deluje na območju Razkrižja.

Zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja je na mariborskem okrožnem sodišču bil obsojen na 18-mesečno pogojno zaporno kazen, potem ko je najstnico, ki je prišla po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, otipaval po prsih in spolovilu.

Višje sodišče v Mariboru je zdaj po pisanju STA v celoti potrdilo sodbo okrožne sodnice Barbare Nerat, s čimer je omenjena pogojna kazen postala pravnomočna.

Po incidentu iz Lenarta v Razkrižje

Spomnimo, da se je zloraba zgodila septembra leta 2016 v Zdravstvenem domu Lenart. Direktor zdravstvenega doma Jožef Kramberger je zdravnika nedolgo po incidentu odstavil z mesta vodje urgentne službe in splošnih ambulant. Izredne odpovedi medtem ni sprožil, saj naj bi Kolarić zagotavljal, da bo odpoved dal sam. Že takrat si je namreč urejal koncesijo v občini Razkrižje, kjer je marca 2017 odprl zasebno ambulanto.

Na očitke se je obsojeni nedavno odzval tudi v sporočilu za javnost.

Brez zaporne kazni ali prepovedi opravljanja poklica

Kolarić je v sodnem postopku zdaj priznal, da je pacientko pregledal tako, kot je sama opisala, vendar je trdil, da je pri tem ravnal v skladu z doktrino.

Zoper prvostopenjsko sodbo sta se pritožila tako višji tožilec Zoran Klinc kot obramba. Prvi je vztrajal, da bi zdravnika morali obsoditi na leto in pol zapora ter mi za dve leti prepovedati opravljanje zdravniškega poklica. Toda pri tem ni bil uspešen, saj je mariborsko Višje sodišče po poročanju Večera obe pritožbi zavrnilo kot neutemeljeni ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Z izjemo odprte kazenske evidence Kolarića torej ne bo doletela praktično nobena druga kazen. V zapor mu ne bo treba, prav tako bo še naprej opravljal zdravniški poklic. Sodišče je namreč sklenilo, da v postopku ni bilo prepoznati nevarnosti za ponovitev dejanja.

Začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica sicer lahko izreče tudi zdravniška zbornica. Ta je spomladi sprožila postopek nadzora, ki pa še poteka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice