Stavba nekdanje hladilnice na Lentu je dobila nov namen. Jutri bo svoja vrata za obiskovalce odprl Muzej najstarejše trte na svetu, ki bo predstavljal zgodbo vinogradništva in stare trte.

V starem mestnem jedru so uredili propadajočo stavbo iz 17. stoletja. Stavba je je nekoč služila kot shramba ledu, v zadnjih letih pa je bila prazna. V njej je zdaj zaživel Muzej najstarejše trte na svetu.

Mariborski župan Saša Arsenovič je povedal, je Muzej najstarejše trte zelo povezan s Hišo Stare trte v neposredni bližini, tako zgodovinsko kot tudi vsebinsko. »Pri obeh spoštujemo korenine, tradicijo,« pravi.

Dodaja, da se bosta v obeh hišah srečali preteklost, sedanjost in prihodnost.

Kot je povedal župan, se je zgodba začela leta 2007 s prvimi idejami, nastala pa je »hiša, na katero smo lahko ponosni.« Povedal je, da so imeli pri sami obnovi nekaj težav z dodatnimi deli in zamakanjem, »ampak to je pri tako starih hišah pravzaprav nekaj pričakovanega.«

Pri tem je spomnil, da je muzej del investicije obnove Vojašniškega trga z objekti, ki je skupaj vredna skoraj 6,8 milijona evrov. Skoraj pet milijonov evrov bodo pri tem prejeli od Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna.

V muzeju vina iz mariborskega vinorodnega okoliša

Podžupanja Alenka Iskra je povedala, da je upravljanje muzeja prevzel Pokrajinski muzej Maribor. Ta bo po njenih besedah poskrbel, da bo izročilo vinogradništva, ki zaznamuje Maribor, tudi strokovno podprto. 

Dodala je, da je trenutna vsebina v muzeju malenkost spremenjena od prvotnih idej in zasnov, ker se je to izkazalo za kvalitetno, dobro in strokovno podrto. 

Enološki in kulinarični del muzeja bo prevzel Zavod za turizem Maribor, ki že upravlja Hišo Stare trte, ki jo tudi čaka prenova. Med drugim bo v kletnih prostorih obiskovalcem ponujal vrhunska vina iz mariborskega vinorodnega okoliša.

»Mislim, da bo ta ponudba tista češnja na vrhu torte,« je dodala Iskra. 

»Ocenjujemo, da je to ena zelo velika pridobitev, čeprav gre za malo manjši muzej,« je še povedala mariborska podžupanja.

Odprtje zamaknila vlaga, spremembe projekta in menjava imena

Vodja projekta obnove Vojašniškega trga Teobald Pajnik je povedal, da je bil objekt zadnjih 80 let zanemarjen. Ko so septembra 2019 začeli obnovo, so naleteli na zelo slabo stanje in veliko umazanije. 

Po čiščenju so v kleti odkrili originalni tlak iz peščenjaka. Zavod za kulturno dediščino je želel, da ga ohranijo, zato se je odprtje nekoliko zavleklo, saj so morali spreminjati projekt.

Prav tako so nekatere stvari spremenili, ko se je vključil Pokrajinski muzej Maribor s sodobnim konceptom muzeja. 

Objekt je včasih služil kot ledenica, shramba za led, kar še zdaj povzroča nekaj preglavic. Ob obnovi so se namreč spopadali z vlago. »Vlage ne bomo mogli popolnoma odstraniti,« je povedal Pajnik.

Klet je namreč na nivoju gladine reke Drave, zato v tem prostoru ne bo razstav. 

Objekt so sprva za evropska sredstva prijavili kot 'Vinogradniški muzej'. Tekom priprave vsebin so prišli do ideje, da bi muzej preimenovali. Za dovoljenje za spremembo imena so morali zaprositi sofinancerje, ki so se s tem strinjali.

Muzej bo izpostavil Maribor kot vinogradniško središče Štajerske

Oskar Habjanič iz Pokrajinskega muzeja Maribor je povedal, da razstava v novem muzeju izpostavlja najstarejšo trto na svetu v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora kot vinogradniškega središča Štajerske.

»Pri tem se opira na ohranjeno dediščino, ki dejstvo o izredni starosti samo še podkrepi. Na enem mestu je tako zbrano gradivo, ki govori o izjemni zgodovini stare trte, razvoju življenja in živahne obrtniške dejavnosti pa do razvoja Maribora v vinogradniško središče regije,« je povedal. 

Vsebinsko je razstava razdeljena na šest tematskih sklopov:

  • Maribor, vinogradniško središče Štajerske,
  • Življenje na Lentu in stavba Muzeja najstarejše trte, 
  • Modra kavčina,
  • Nadvojvoda Janez in vinogradništvo na Štajerskem,
  • Ampelografske upodobitve bratov Kreuzer in 
  • Nesnovna dediščina najstarejše trte na svetu. 

Gradivo za razstavo so prispevali Avstrijski državni arhiv iz Dunaja, graški muzej Ioaneum, deželna arhiva iz Gradca in Celovca, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor, Zavod za turizem Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, časopisna hiša Večer, mariborska kmetijska fakulteta in številni posamezniki.

Med posamezniki je Habjanič posebej izpostavil mestnega viničarja Staneta Kocutarja.

Ta konec tedna ogled muzeja brezplačen 

Stalna razstava je zasnovana tako, da jo je mogoče dopolniti z začasnimi razstavami. Prvo začasno razstavo so pripravili že ob otvoritvi, z njo se bodo poklonili Matiji Vertovcu, avtorju prvega strokovnega dela o vinogradništvu in vinarstvu v slovenskem jeziku in človeka, ki je navdihnil Franceta Prešerna, da je napisal Zdravljico.

Muzej najstarejše trte na svetu bo odprt od torka do sobote med 11. in 18. uro, v nedeljo in ob praznikih pa med 11. in 16. uro. Obiskovalci si bodo lahko ogledali animaciji, postreženi bodo s kozarcem vina. 

Prvi konec tedna pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali brezplačno.

Komentarji (9)

Leka (ni preverjeno)

Upam ,da ni namen gostinska reklama in ponudba lokalov na Glavnem trgu .

Jazens (ni preverjeno)

Če bi znal prebrati članek v celoti, bi ti bilo jasno. Naj ti pomagam:

"Vsebinsko je razstava razdeljena na šest tematskih sklopov:

Maribor, vinogradniško središče Štajerske,
Življenje na Lentu in stavba Muzeja najstarejše trte,
Modra kavčina,
Nadvojvoda Janez in vinogradništvo na Štajerskem,
Ampelografske upodobitve bratov Kreuzer in
Nesnovna dediščina najstarejše trte na svetu. "

In reply to by Leka (ni preverjeno)

CepiSeCepec (ni preverjeno)

6,8 milijona evrov za gostilno, kot da je na vrhu Burz Kalifa, ne pa v plesnjivi kleti v nekdanjem romskem getu. Vsekakor najdrazja gostilna v EU,

Jazens (ni preverjeno)

1. Burj Kalifa je stal 1,5 milijarde EUR.

2. To ni gostilna, pač pa muzej in prostor za degustacije.

In reply to by CepiSeCepec (ni preverjeno)

CepiSeCepec (ni preverjeno)

Ce bos kdaj obiskal muzej bos videl da tam ni sanka.

In reply to by Jazens (ni preverjeno)

Mariborčan1975 (ni preverjeno)

znesek celotne obnove Vojašničkega trga. ResSiCepec.

In reply to by CepiSeCepec (ni preverjeno)

Marko44 (ni preverjeno)

Najbolj smešno mi je, ko se standardni cepci razburjajo v v komentarjih.

Gre pa za projekt, ki je nastal v času Kanglerja, se pripravljal (stal) v času Fištreka, dejansko izpeljan pa v času aktualnega župana. Podobno, kot Glavni trg.

pohorskisvizec

Super projekt, da so oživeli to zgod. stavbo v Mb. Cepec, idi še še 1x v OŠ. Si ga grem pogledati ta vikend!

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Dobra promocija mesta, tudi vsak turist bo zagotovo zavil sem.

Starejše novice