Športna zveza Maribor bo ob sodelovanju športnih društev in klubov obiskovalcem omogočila rekreacijo na 19 lokacijah.

Naravno daljšanje dnevov, gretje ozračja in prijetna rumena svetloba ponavadi na plano privabijo še zadnje zapečkarje sivega obdobja zime. Toplejši meseci ponujajo predvsem veliko možnosti sprostitve na prostem, a ena izmed najbolj tradicionalnih v Mariboru je zagotovo Športni vikend Maribora, ki velja za nek otovritveni dogodek zunanjih športnih aktivnosti v mestu ob Dravi.

Letos se bo 3. in 4. junija od 8. do 18. Ure odvijal že sedemindvajseti Športni vikend, ki ga je lani obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev na vseh lokacijah skupaj.

Prireditev dualnega namena

Predsednik Športne zveze Maribor Uroš Lovrenčič je povedal, da ima prireditev dualni pomen, saj na eni strani ponuja občanom možnost, da v dveh dneh preizkusijo kar največ različnih športnih panog, na drugi strani pa športnim društvom in klubom omogoča promocijo njihove panoge, saj jim organizatorji praktično na »dvorišče« pripeljejo obiskovalce, ki lahko v prihodnosti postanejo tudi njihovi člani.

»Iz teh naključnih obiskovalcev se lahko razvijejo kakovostni oziroma vrhunski športniki, nekateri od teh obiskovalcev pa lahko postanejo tudi finančni podporniki klubov ali društev,« prednost v dualnosti vidi Lovrenčič.

 

Največ zanimanja za Pohorje

Lovrenčič je omenil, da kljub pretekli razširitvi lokacij, glavnina Športnega vikenda ostaja v okolici in na Pohorju, kjer  vsako leto javno podjetje Marprom, ki upravlja z žičnimi napravami, poskrbi da cena povratne vozovnice znaša le 1 evro za vsak dan. Ob tem je Andrej Verlič iz Marproma dodal, da bo uporaba sedežnice Radvanje (na Snežnem stadionu) popolnoma brezplačna.

Lepa napoved vremena

Vreme je po besedah Lovrenčiča in Verliča ključnega pomena za Športni vikend Maribora, ki se v večini odvija na prostem.

»Iz preteklih izkušenj vam lahko povem, da se obisk prireditve občutno zmanjša že pri predhodni slabi napovedi vremena, če pa se ta tudi uresniči, je obisk lahko manj kot 50 odstoten,« težave z vremenom opiše Verlič, ki letos takšnih skrbi ne bo imel, saj je vremenska napoved za prihajajoči vikend več kot odlična.

Sožitje med vsemi udeleženci

Verlič je poudaril pomembnost sožitja med vsemi udeleženci Športnega vikenda, ki se dejavnosti udeležujejo na lastno odgovornost, saj gre med njimi za različne profile športnikov, od kolesarjev, tekačev pa vse do pohodnikov, ki bodo lahko le z medsebojnim upoštevanjem in sožitjem poskrbeli, da ne bo prihajalo do neljubih dogodkov, ki bi lahko očrnili dobronamernost Športnega vikenda Maribor.

»Vse udeležence naprošam, da upoštevajo tudi priporočila rediteljev, da bo uporaba vseh naprav potekala varno in brez nepotrebnih zastojev,« še doda Verlič.

Na Pohorju in pod njim bodo pomoč nudili člani Gorske reševalne službe Maribor, prav tako bo na terenih podpora ekipe Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Na reki Dravi bodo v nedeljo za varnost poskrbeli vaditelji in trenerji izvajalcev programa.

Na zgornji postaji Pohorske vzpenjače pa bo na voljo tudi defibrilator.

 

Od letalstva do BMX kolesarstva

Na spodnji postaji Pohorske vzpenjače po vzpostavljena info točka, zraven katere bo možno spoznati prvine kolesarstva, aikida, taborništva in zdravega načina življenja.

Zgornja postaja Pohorske vzpenjače bo ponudila infromacije zeliščarjev, zdravljenja s pomočjo Kneippovih metod in predstavitev šahovskega društva.

V areni Snežnega stadiona bo na voljo lokostrelstvo, atletika, dvigovanje uteži, vožnja s Pohorje Jetom, pohodništvo in promocija varne vožnje.

Športno letališče Skoke vabi na panoramske polete z letalom in predstavitev letalske panoge, čolnarna Veslaškega kluba DEM pa na veslanje v različnih tipih čolna.

Hipodrom Kamnica in KK Karlo Meljski hrib vabita na jahanje in predstavitev konjeniškega športa, Športni center Pristan pa na triatlon, plavanje, rafting ter vožnjo s kajakom in kanujem.

V športnem centru Fontana boste lahko igrali tenis in odbojko na mivki za tiste trdožive pa bo na OŠ Maksa Durjave na voljo boks.

Skupinsko ali individualno fitnes vadbo boste lahko okusili v fitnes centrih Bodifit in študentskemu kampusu Gosposvetska Maribor, kjer bodo ponudili fitnes na prostem.

V Športnem domu Studenci bo mogoče z gimnastičnimi vajami preizkušati individualne telesne meje, ki jih boste lahko kombinirali s športnim plesom v Športnem društvu Rolly.

Za planinstvo in vodene pohode bodo poskrbeli v Bresternici, Kamnici in Kozjaku, Športni park Tabor pa za navdušence nad ameriškim nogometom.

Dvig adrenalina bo možen še na BMX progi v Radvanju, ki bo navdušil predvsem tiste najbolj pogumne.

Teniški klub Branik bo poskrbel za brezplačno vihtenje loparjev, športni center NK Pobrežje pa za nogomet in frisbee.

Poskrbljeno bo za brezplačni avtobusni prevoz, saj se boste lahko z avtobusom, ki vozi na liniji 6 – Vzpenjača, v obe smeri peljali brezplačno.

Kot največjo neizpolnjeno željo organizatorjev Športnega vikenda je na koncu Lorenčič omenil sodelovanje največjih mariborskih športnih klubov z vrhunskimi športniki in kolektivi, ki interesa do zdaj še niso pokazali.

Starejše novice