Maribor je edino mesto v državi, ki ima spomeniško zaščiten kiosk, a tega občina zdaj prodaja. Odkrili smo, da stara zapuščena stavbica skriva bogato zgodovino.

Globje smo brskali, več zanimivosti smo odkrili o starem kiosku pri Starem mostu, ki ga Mestna občina Maribor ponuja na javni dražbi za izklicno ceno 6.500 evrov. Tudi zgodovinar Stane Kocutar potrdi, da ne gre za neko brezdušno stavbo, kot je videti zadnjih nekaj let, ampak skriva bogato zgodovino. V literaturi je podobo kioska iz leta 1938 v Severnem siju ovekovečil slovenski pisatelj Drago Jančar.

»Dogajanje je postavljeno v leto 1938, v katerem se zgodi marsikaj, kar napoveduje bližino vojne, na primer »anschluss« oziroma zasedba Avstrije. V enem od poglavij opisuje Jančar, kako je bila tu takrat prodajalna časopisov, trafika, in da v njej takrat prodaja časopise moški, star okoli 60 let, katerega značilnost je, da časopisov ne le prodaja, ampak jih tudi prebira in o tem tudi debatira s svojimi kupci,« pripoveduje odgovorni urednik Radia Maribor, novinar in zgodovinar Stane Kocutar.

»Ta trafikant spremlja tudi, kako se življenje na tem trgu spreminja in opaža, kako trg spreminja imena in kako se z imeni spreminja zgodovina. Ve, da je bil Magdalena Platz, ve, da je bil Kaiser Wilhelm Platz, ve, da je bil Kralja Petra trg, pa potem med vojno Wilhelm Jan Platz, potem nekaj časa Trg 9. maja in Trg Rdeče armade, sedaj pa še vedno in očitno najdlje Trg revolucije,« opiše Kocutar zanimivosti, ki jih je spremljal stari trafikant v kiosku.

Kam je izginil Turk?

Starejši Mariborčani poznajo to 12 kvadratnih metrov veliko stavbico tudi pod imenom Turk - podoba Turka je namreč krasila pročelje kioska. »Jančar piše tudi, da je v tem predelu, ki ga ta orientalski obris nekako označuje, podoba sedečega Turka z vodno pipo. Ne vem, kdaj je izginila, jaz je nisem imel prilike videti,« dodaja poznavalec zgodovine Maribora.

»Zanimivo je še to, da je bila tukaj desno tudi pozicija, kjer so med drugo svetovno vojno Nemci izobešali plakate z imeni ustreljenih talcev,« opozori Kocutar, raziskovalec zgodovine Maribora Franc Vezjak, bolj znan kot Frenki Flos, pa ugotavlja, da so tukaj nekoč splavarji plačevali davščine. 

Zanimiv turistični mozaik v mestu

Mestna občina Maribor ponuja ta zanimiv kiosk na Trgu revolucije, ki je vpisan tudi v register kulturne dediščine, na javni dražbi, skupaj s še desetimi nepremičninami, večinoma poslovnimi prostori in stanovanji. Nezasedeno premoženje, pravijo, morajo prodati.

»Tako je tudi ta poslovni prostor - kiosk, zdaj ko ni več zaseden z najemnikom, pa tudi v stanju je, kjer bi obnova bila nesorazmerna z vrednostjo,« pravi Uroš Brodnjak, vodja sektorja za gospodarjenje s poslovnimi in upravnimi prostori na mariborski občini.

Za občino poslovni prostor, za številne Mariborčane pa spregledana turistična priložnost. Nedvomno je to ena izmed stavb v Mariboru, ki ima svojo zgodovino, še dodaja Kocutar:

»Brezdušno jo je očitno naredil ta čas, ko očitno pozabljamo na takšne reči. Dejansko pa je tostavba, ki ima svojo pričevanjsko pomembnost, ki je nenazadnje vpeta v literaturo in bi še danes lahko služila ali takemu namenu ali kakšnemu drugemu namenu.« Jančar namreč kiosk primerja z znanimi alkimističnimi hiškami v praški zlati ulički. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice