V bolnišnicah se zdravi vse več mlajših bolnikov s covidom. Najmljaši je star 19 let. Kako je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor?

V ponedeljek je bilo opravljenih 3943 PCR testiranj, potrdili so 877 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo tako 22, 2 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 229 ljudi, od tega jih 54 potrebuje intenzivno oskrbo. V ponedeljek sta umrla dva bolnika s covidom-19. 

Najmlajši bolnik v Sloveniji star 19 let

Podatki tudi kažejo, da za koronavirusom zbolevajo vse mlajši.

Najmlajši hospitalizirani bolnik na ravni države je star 19 let, kažejo vladni podatki. Najmlajši bolnik na intenzivni negi šteje 28 let. 

Preverili smo, koliko je star najmlajši bolnik na covid oddelku v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Trenutno stanje zaskrbljujoče

Aktualni podatki kažejo, da se sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 599, kar pomeni, da se je povprečje povečalo za kar 49.

Nazadnje je bilo okoli 220 covidnih bolnikov hospitaliziranih konec maja v tretjem epidemičnem valu. V jesenskem valu pa je bilo 210 covidnih bolnikov hospitaliziranih sredi oktobra, 35 jih je takrat potrebovalo intenzivno zdravljenje.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 7276 aktivnih okužb, to je 403 več kot dan prej.

V UKC Maribor začenjajo s krčenjem rednih programov

Kot so za Mariborinfo sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je v bolnišnici trenutno hospitaliziranih 44 covid bolnikov. Od tega se 13 pacientov zdravi v intenzivni terapiji.

Povprečna starost bolnikov na akutnem oddelku znaša 68,6 let, na intenzivnem oddelku pa 60,2 let.

Najstarejši pacient na akutnem oddelku je star 92 let, na intenzivnem oddelku pa 78 let. Najmlajši pacient na akutnem in intenzivnem oddelku je star 40 let.

V mariborski bolnišnici se bojijo vpliva nadaljnjega naraščanja števila covidnih bolnikov na obravnavo ostalih bolnikov in posledično podaljševanja čakalnih dob. »Krivulja se strmo dviga,« je prejšnji teden povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin

Vir: UKC Maribor

Dodajajo, da bodo odvisno od števila covidnih bolnikov prisiljeni tudi v krčenje nekaterih rednih programov. Trenutno imajo na voljo 40 postelj na oddelku za psihiatrijo, dodatne postelje za intenzivno terapijo za največ 18 bolnikov so uredili še na oddelku za nevrokirurgijo. Konec prejšnjega tedna so pričeli širiti posteljne zmogljivosti tudi na infekcijskem oddelku.

V naslednjih fazah bodo bolnike glede na potrebe nameščali še na pljučni oddelek na Pohorju in oddelek za ginekologijo.

Sicer pa dodajmo, da je v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 1.004.629 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. 

Z vsemi odmerki je cepljenih 918.247 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

mrš golazen lažnjiva gonite se, tudi pred 2020 so 19 letniki bili hospitalizirani zaradi tisoč in ene stvari, in tudi ljudje pod 30 letom so umirali zaradi marsikatere respiratorne bolezni

Starejše novice