Danes je na vrsti prva obravnava v kateri zakonca Peterka tožita ljubljanski UKC za 860 tisoč evrov. Starša sta se za tožbo odločila, ker so »Julijana oropali prihodnosti«.

Lansko leto junija smo kot prvi predstavili zgodbo mladega Julijana Peterke, ki je doživel in preživel kar štiri srčne zastoje, ki pa so pri šestletniku iz Cankove pustili hude posledice. Tem pa bi se, po mnenju staršev, lahko izognili in zato bodo zdaj začeli biti bitko na sodišču.

»Obstaja utemeljen sum, tako naju z ženo, kot odvetnice, da je zdravnik opustil dolžno ravnanje in bi lahko bistveno več naredil v danem trenutku. Tožba pa tudi zato, ker je potrebno poskrbeti za Julijanovo prihodnost. Obstaja možnost, da ne bo ozdravel in bo vedno potreboval nekoga ob sebi oziroma bo potreboval terapije. Naju z ženo pa ne bo vedno zraven. Julijan je bil oropan prihodnosti,« nam je nedolgo nazaj povedal Julijanov oče Peter Peterka.

Danes je na vrsti prva obravnava, včeraj v večernih urah pa se je z zapisom na Facebooku oglasil Julijanov oče. Ta se sprašuje »ali bo obramba v odškodninski tožbi zoper UKC LJ svoj zagovor gradila na tem, da Julijan že od rojstva dalje ni bil zdrav otrok, saj ima prirojeno kompleksno srčno napako, ki pa je zaradi naravnega poteka nepredvidljiva in je ni mogoče preprečiti, izkazalo za pravilno, bomo izvedeli jutri na prvi obravnavi.«

Vedeli za težave, v izvidih jih niso omenili

V nadaljevanju Peter Peterka predvideva, da se bo to res zgodilo, zato se mu ob tem poraja naslednje vprašanje:

»Zakaj srčno popuščanje z vsemi anomalijami (aritmijami, dissinhronijami itd.) ni navedeno na nobenem izvidu in razvidno na ultrazvočnih posnetkih srca od januarja 2013 do julija 2016, ko je bil Julijan sprejet na Kardiološki oddelek, ko so mu zamenjali okvarjeno elektrodo?« je zapisal Peterka in ob tem dodal, da nič od zgoraj navedenega v izvidih ne piše.

Toda ne le to, da tega v izvidih ni zapisanega, zakoncema Peterka ni jasno niti to, zakaj je na vseh izvidih, od vstavitve prvega srčnega spodbujevalnika januarja 2013 do sprejema julija 2016, ko so mu zamenjali okvarjeno elektrodo z novo, navedeno, da je stanje srca stabilno, srčna akcija ritmična in krčljivost srca normalna.

Peterka v svojem zapisu omeni tudi to, da mu je zdravnik Mazić na vprašanje, ali je bilo Julijanovo srce pregledano pred operacijo julija 2016 odgovoril, da tega ne ve, ob tem pa je dodal, da je bilo na pregledu srca julija 2016 stanje srca enako kot septembra 2015, kar se tiče funkcije.

Julijan žrtev razmer na kardiološkem oddelku

V nadaljevanju zapisa se je Peterka dotaknil tudi srčnih anomalij, za katere z ženo nista vedela in opisal dogodek, v katerem jima je, njemu in ženi, zdravnik Kalan pred štirimi pričami priznal, da je Julijan žrtev razmer na kardiološkem oddelku v povezavi z enoto otroške intenzivne terapije. Peterka svoj zapis zaključi z naslednjim odstavkom:

»Julija 2016 sva jaz in žena Mateja v UKC LJ pripeljala duševno zdravega Julijana, kateremu bi morali, kot pravijo sami, z rutinsko operacijo zamenjati žico spodbujevalnika, vrnili pa so nama otroka v vegetativnem stanju. Tukaj mi dovolite, da njihovo sklepanje primerjam s požigalci, kateri hišo najprej zažgejo, potem pa jo začnejo gasiti. Na koncu ti isti, pogorišče pospremijo z besedami: 'Gospod, hišo smo vam rešili!...'«

Danes se torej začenja boj zakoncev Peterka z ljubljanskim UKC-jem, ki ga tožita za 860 tisoč evrov. Celoten zapis in izvide, ki jih je priložil Julijanov oče pa si lahko ogledate v spodnjih prilogah.

Spodnji izvidi izkazujejo, da so zdravniki menili, da je stanje srca stabilno, srčna akcija ritmična in krčljivost srca normalna. (Za povečavo kliknite na fotografijo)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice