Slika je simbolična.
Luštovega paradižnika to zimo ni bilo zaslediti na trgovskih policah. Preverili smo, ali je prišlo v proizvodnji najboljšega prekmurskega paradižnika do težav in kdaj bo spet na voljo.

V uredništvu Sobotainfo smo prejeli sporočilo bralca, ki se sprašuje, zakaj od začetka zime pa vse do sedaj prekmurskega paradižnika Lušt še ni bilo na trgovskih policah.

Kot je zapisal, Luštovega paradižnika v trgovinah ni bilo na voljo skozi celotno zimo in tudi v začetku pomladi ne, ponekod pa ga ni na voljo niti sedaj.

Ob tem se bralec Sobotainfo sprašuje, zakaj so v podjetju zmanjšali prodajo, saj so imeli v preteklih letih proizvodnjo in paradižnik skozi vse mesece, tudi pozimi.

To zimo na trgovskih policah ni bilo Luštovega paradižnika

Obrnili smo se na podjetje Lušt in jih povprašali, ali te informacije, da njihovega paradižnika ni bilo v prodaji skozi celo zimo, držijo in zakaj so v tolikšni meri zmanjšali prodajo. 

Pojasnili so nam, da tiči glaven razlog za to, da to zimo Luštovega paradižnika ni bilo v prodaji, v tem, da so se zaradi energetske krize odločili za bolj varčno proizvodnjo

»Letos zaradi varčevanja z energijo in tveganjem, da bi lahko prišlo do težav z dobavami energije (redukcije), začasno nismo imeli zimske pridelave, saj je bilo v jeseni, ko bi mi že morali pričeti s pridelavo, preveč nejasnosti,« je za Sobotainfo pojasnila Izidora Dešnik iz podjetja Lušt.  

»Do težav v proizvodnji ni prišlo in nismo zmanjšali pridelave paradižnika«

Kot je še dodal bralec Sobotainfo, naj bi v Luštovi proizvodnji paradižnika v Renkovcih in Polani prišlo tudi do določenih težav, kar bi, po njegovem mnenju, lahko vplivalo tudi na zmanjšanje proizvodnje in posledično prodaje. 

Vendarle pa v podjetju Lušt zatrjujejo, da te informacije ne držijo in da proizvodnja paradižnika teče točno tako, kot mora.

»Do težav v proizvodnji ni prišlo in nismo zmanjšali pridelave paradižnika. Ta poteka v polnem zamahu na obeh lokacijah – Renkovci in Polana. Zaradi zgoraj navedenega razloga pa smo se le odločili, da letos nismo imeli zimske pridelave paradižnika v Polani, ampak smo se odločili tudi na tisti lokaciji za poletni ciklus sajenja kot v Renkovcih,« je še dodala Dešnikova.

Kaj načrtujejo za nadaljnjo proizvodnjo?

Ker pa energetski krizi in podražitvam še zdaleč ni videti konca, smo podjetje Lušt povprašali še, kaj načrtujejo s proizvodnjo paradižnika za naprej.

Se torej tudi prihodnjo zimo obeta podobna situacija in trgovske police brez Luštovega paradižnika?

»Kot zaenkrat kažejo cene energentov, bomo lahko že prihodnje leto spet zagotavljali Slovenkam in Slovencem svež, v Sloveniji pridelan paradižnik, skozi vso leto (tudi v zimskih mesecih),« je dejala zaposlena v podjetju Lušt.

Luštov paradižnik ponovno na trgovskih policah po vsej Sloveniji

V Luštu hkrati izpostavljajo, da je kljub ustavitvi zimske pridelave, njihova proizvodnja paradižnika zdaj v polnem zamahu, kar pomeni, da lahko prekmurski paradižnik Lušt že kupite na trgovskih policah po vsej Sloveniji. 

»Naš paradižnik je že na policah vseh večjih trgovskih sistemov po Sloveniji, naši Luštni domačiji v Renkovcih ter na osrednji ljubljanski tržnici,« je dodala Dešnik.

Komentarji (9)

Politik (ni preverjeno)

Grebatorji'cene pa v nebo .

sanoj (ni preverjeno)

Tüdi sedaj ga ne rabi biti. Ker za to ceno ga na kupim.

Kupim bistveno cenejši iz Italije.

Lušten (ni preverjeno)

Kvaliteta pač stane. "Tisto" iz Italije, pa tudi Španije, pač ni paradižnik. Poskusi tistega "v grozdu", ki prihaja iz Turčije in se po okusu približa Luštu, a je cenejši.

In reply to by sanoj (ni preverjeno)

Kaktus (ni preverjeno)

Italijani in Španci so zalagali pol Evrope s paradižnikom, ko pri nas še vedeli nismo, kaj je paradižnik.

Če je iz Slovenije in iz Lušta, še ne pomeni avtomatsko kvalitete, da bi bil precenjen.

In reply to by Lušten (ni preverjeno)

Lušten (ni preverjeno)

Verjetno si mlajši, in rojen v globalno SLO, že vključeno v EU. Jaz pa sem preživel že lep del 2. YU, pa ne pomnim, da bi takrat jedli degeneriran uvožen paradajz iz I ali E vse leto brez vonja in okusa. Nanj spominja le oblika. K nam je prihajal v naši predsezoni ornk paradajz iz današnje NMK in SRB, poleti pa smo obilno lahko posegali po avtohtonem. No in nanj v največji meri spominja prav Lušt. Vse ostalo je "ŠČ". Okušaj in primerjaj. Ne bo ti žal! Da je precenjen, pa drži. Verjetno imajo v Luštu zaposlenega balkanskega tržnika, ki verjetno izhaja iz ene od zgoraj omenjenih republik in zavestno povzroča neposredno škodo našemu proizvajalcu na domačem trgu. Nekoč je tudi Gorenje počelo enako, ko si takoj čez mejo (A) lahko kupil pr. stroj za pol cene, ki jo je hotelo iztržiti za enak proizvod doma. Danes pa se temu "paradnemu konju" reče Hisens.

In reply to by Kaktus (ni preverjeno)

Takpačje (ni preverjeno)

Nič posebnega paradižnik. Gojen enako kot v vseh ostalih evropskih plastenjakih-posiljeno. Precenjen, ker je kao "domač...slovenski"...

pohorskisvizec

Ta paradižnik je brez okusa!

Lušten (ni preverjeno)

Če pa to trdiš, je s teboj nekaj narobe. Najprej obišči stomatologa.

In reply to by pohorskisvizec

končno! (ni preverjeno)

res sn pozimi pogrešala toti paradižnik. vsaj ven ka jen neke ka je naše, pa odkec je prišlo. ja pa resen, ka se saka kvaliteta plača, ka koli kupeš gnes den. še dobro ka se trudijo pa neso še obupale v toj našoj Sloveniji. moremo biti bole ponosne na naše Prekmurce, ne pa ka se samo nad cenami pritožuvlemo. verjetno one tude nebi dale takšo ceno paradajza, če jin nebi bilo treba preživeti.

Starejše novice