Številni pacienti tožijo, da v času koronavirusa ambulante svojega zdravnika ali zobozdravnika ne morejo priklicati na telefon. Kaj jim še preostane?

Koronavirus je dodobra spremenil naša življenja. Mnogi bolniki zaradi posebnih protokolov in razmer z obiskom pri zdravniku ali zobozdravniku odlašajo, spet drugi pa svojega zdravnika ali zobozdravnika nikakor ne uspejo priklicati na telefon.

Telefonske linije pogosto preobremenjene

Ker se kritik o nedostopnosti zdravstvene oskrbe zavedajo tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, so julija izdali kratka navodila, kako na kar najhitrejši in najlažji način vzpostaviti kontakt in dobiti ustrezno zdravniško obravnavo.

Ob tem pojasnjujejo, da so telefonske linije zaradi velikega števila klicev pogosto preobremenjene in zato svetujejo pacientom, da v kontakt z ambulanto vstopijo preko elektronskega sporočila. Obljubljajo odgovor najkasneje v dveh delovnih dneh. 

Napotki za paciente

Uvedli so posebno telefonsko številko

Za lažjo dosegljivost ambulant so vzpostavili klicno točko, kamor lahko bolniki pokličejo, če po petih zaporednih klicih v ambulanto ne dobijo odziva. 

Klicna točka deluje med 7. in 15. uro na telefonski številki 02 22 86 200. 

Posebne telefonske številke pacienti še ne poznajo dobro

V obdobju med 28. julijem in 18. septembrom so na klicno točko prejeli 1561 klicev. Zato v zdravstvenem domu opozarjajo, da številke marsikdo še ne pozna: »Opažamo, da je izkoriščenost možnosti kontakta z izbranim osebnim zdravnikom preko Klicne točke še vedno premalo uporabljena.«

Sprejemna pisarna za varstvo pacientovih pravic beleži in obravnava vse prijave morebitnih kršitev pacientovih pravic. Kot so pojasnili, v obdobju med 13. marcem in 16. septembrom niso prejeli nobene pisne popolne pritožbe glede nedostopnosti do obravnave pri osebnem izbranem zdravniku. Prejeli so le osem neformalnih pritožb. 

V mesecu in pol skoraj 300 tisoč klicev

S 3. avgustom so v Zdravstvenem domu Maribor začeli z beleženjem prejetih telefonskih klicev. V obdobju med 3. avgustom in 18. septembrom so na 167 telefonskih številk prejeli kar 299 442 klicev. 

Statistika telefonskih klicev v ambulante Zdravstvenega doma Maribor.

Število telefonskih klicev se je bistveno povečalo ob zaključku počitnic in po vrnitvi ljudi v svoj kraj bivanja.

»Prav tako moramo poudariti, da bi naše ambulante v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, za naročanje morale biti dosegljive dve uri v ordinacijskem času, ker pa se zavedamo stiske in težav pacientov, imamo ta čas povečan na 4 ure dnevno,« pojasnjujejo.

Število obravnavanih pacientov primerljivo z lanskimi podatki

Kljub epidemiji koronavirusa so med 1. marcem in 1. septembrom obravnavali 522 889 pacientov. Za primerjavo, v lanskem letu so v istem časovnem obdobju opravili 636 791 obravnav. V omenjen obdobju letošnjega leta je bilo ob tem izdanih 63 378 napotnic, v istem obdobju leta 2019 pa 92 818. 

Paciente obravnavajo glede na stopnjo nujnosti

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je za Mariborinfo pojasnil, da obravnavajo vse paciente, pri vrstnem redu pa upoštevajo stopnjo nujnosti. Vse ambulante delujejo v okviru svojih rednih urnikov, torej tako kot so delovale pred epidemijo meseca marca.

Zaradi koronavirusa v Zdravstvenem domu Maribor niso sprejeli nobenih kadrovskih sprememb. »Kadrovske spremembe niso nastale, vse rešujemo z povečanim obsegom dela, saj ne moremo zaposlovati, če ni dodeljenega novega programa,« pojasnjuje Jus.

Paciente pozivajo k strpnosti 

»Opozoriti moramo tudi na vedno večji pojav tako psihičnega kot tudi fizičnega nasilja nad zdravstvenimi delavci,« so še sporočili iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Dodajo, da se zavedajo težav stisk pacientov, v katere jih vodi poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja. A hkrati želijo opozoriti na preobremenjenost zdravstvenih delavcev, ki se vsakodnevno trudijo pomagati kar največjemu možnemu številu pacientov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Hudo je ko ti zmanjka zdravil pa ne mores do recepta za nova zdravila...

Starejše novice