Slika je simbolična.
Na mariborskem Lentu stroji še vedno brnijo, kljub temu da bi morala dela biti zaključena do konca tega meseca. Izvajalec je sedaj zaprosil za podaljšanje roka, a kaj to pomeni za Festival Lent.

Lent, skupaj z nekaterimi drugimi odseki ob obrežju reke Drave v Mariboru, je v zadnjem letu veliko gradbišče.

Poteka namreč celovita prenova Lenta, ki naj bi spremenila njegovo podobo in značaj. Dela bi se morala zaključiti do 31. maja, vendar ob pogledu na trenutno stanje in še vedno brneče stroje je že zdaj jasno, da to ne bo mogoče.

Kdaj bo torej Lent zaživel v novi podobi in kaj še vedno trajajoča dela pomenijo za izvedbo hitro prihajajočega Festivala Lent?

Izvajalec prosil za podaljšanje roka

Največ del na Lentu je trenutno na območju med Kopališčem Pristan in Starim mostom.

Gradbena dela bi morala biti končana do konca maja letos, a je izvajalec prosil za podaljšanje roka. Dela so zahtevna med drugim zaradi tega, ker potekajo med še vedno tekočim prometom čez Lent.

Jernej Flajšman, iz projektne pisarne Mestne občine Maribor, je povedal, da je »eden izmed razlogov za zamudo ta, da smo imeli izredno slab kataster komunalne infrastrukture. V bistvu je bilo veliko prilagajanj na samem mestu, spreminjanja projektne dokumentacije in to vzame veliko časa.« 

Z glavnim izvajalcem del je občina podpisala pogodbo v višini slabih 7,6 milijona evrov, 2,4 milijona je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Vzporedno teče še širitev vročevodnega omrežja in vgradnja visokotemperaturne črpalke v kopališču Pristan, kar v vrednosti okoli dva milijona evrov izvaja podjetje Energetika Maribor.

Kaj prenova pomeni za Festival Lent?

Medtem v Narodnem domu Maribor pri organizaciji Festivala Lent kljub prenovi promenade pripravljajo vse potrebno za izvedbo dela programa tudi ob Dravi.

Maša Stošič, ki skrbi za odnose z javnostmi, je konec marca dejala, da bo »letos na Lentu Jurčkov oziroma Večerov oder, na isti lokaciji, kjer je bil lani. Ni pa še določeno, v katero smer bo obrnjen. Obstajata možnosti proti Titovem mostu ali proti Ulici Kneza Koclja. Odvisno bo od tega, kako daleč bo obnova Lenta. Ob Dravi bosta tudi oder v Sodnem stolpu in na Minoritih.«

So pa že znani nastopajoči, ki bodo letos obiskovalce zabavali na odrih od 23. junija do 1. julija. Poslastica bo že 35. izvedba Folkarta, na Glavnem odru bodo igrali Joker Out in Vlado Kreslin. Na odru komedije Minoriti bodo Tadej Toš, predstava Boeing boeing in Ljubezen gre skozi želodec.

Lentu se obeta veliko sprememb

Po besedah mariborskega župana Saše Arsenoviča bo prenova Lenta za Maribor še večja sprememba kot zaprtje Glavnega trga za promet.

Prenova Lenta sodi v okvir urejanja celotnega nabrežja Drave od Malečniškega mosta do Mariborskega otoka, kjer si je županova ekipa zamislila t.i. Dravsko promenado.

Del od Sodnega do Vodnega stolpa so si zamislili kot urban, z enotnim tlakovanjem in položnimi stopnicami do reke. Preostali, zahodni del Lenta od Sodnega stolpa do Studenške brvi bo bolj zelen, z dodatno nasajenimi vrbami in travnato brežino. Spust do reke bo tu mogoč le po stopnicah pred kopališčem Pristan.

Fontane pri Hiši Stare trte ne bo več, prav tako ne javnih parkirnih mest. Promet bo med Sodnim in Vodnim stolpom urejen dvosmerno kot t. i. skupni prometni prostor, kjer bodo imeli pešci in kolesarji enako veljavo kot avtomobili.

Na obeh straneh ceste bodo potopni valji, s katerimi bodo lahko območje ob večjih prireditvah zaprli za motorni promet, pa je za STA pojasnil vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Aleš Klinc.

Komentarji (11)

Katja7 (ni preverjeno)

Saj ni čudno.En šiptar ali bosanec drži lopato in "lagano sportski" koplje,7 jih pa gleda zraven.Res smo še vedno pravi Balkan.Največji krivec je lopovski župan.Se ve kaj,koliko provizije je bilo?Vprašam za prjatla.

slo (ni preverjeno)

ti pa si pičko drkaš pa socko vlečeš smrad

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Bravo za komentar. Upam, da bo čim več Mariborčanov kmalu spregledalo, da smo volili S L A B O !!! Samo kaj, ko je bila druga opcijaše slabša...

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

Pikas (ni preverjeno)

Se že veselim končanja del in otvoritve našega Lenta.

44 (ni preverjeno)

do zime pa ze bo oz do lisice, ki je pobegnila

gentleman (ni preverjeno)

Zamik je zato, ker MB opanković ne rabi več kazat - kako psihopat gradi za volivce! itak ćefurski MOM NIČ ne dela za volivce, samo za pretepača otrok, in zato, da lopov lahko krade, še prej pa ropa ljudi! Nagnat smrada, itak nima koalicije, ker je lopovski poden, ki ga noben noče, razen senilnih umobolnih ćefurskih stark, ki so ga volile! No, te nam zdaj zato vladajo! Fajn, a ne!

SLO (ni preverjeno)

Zamik naj bo čim daljši, da še več ljudi ne spozna to budaleščino od mosta. Ko prideš preko mosta do med. fakultete dobiš čelado saj so v tem delu vse stavbe tik pred zrušenjem.

Default (ni preverjeno)

Cetniska posla

Julfa (ni preverjeno)

Klinc vas gleda in njegovi projekti ! Pojdite pogledati prometni režim v Kamnico in Radvanje .

.joj. (ni preverjeno)

Tudi kamniška graba je še vedno rasfukana, dogaja se nič.

.joj. (ni preverjeno)

Glavno da se denar pobere

Starejše novice