Obilno deževje še vedno povzroča težave v vzhodnem delu Slovenije, v porečju Krke in porečju Kolpe. Številni plazovi kratijo spanec prebivalcem, mnogi so blizu stanovanjskih hiš.

Stanje plazu ob domu zakoncev Gamser iz Zgornjega Dobrenja v občini Šentilj je trenutno relativno stabilno.

Ker sta v nedeljo videla, da bi lahko namočena zemlja zdrsnila, sta Franci Gamser in njegov brat začela s polaganjem plastične folije po hribu.

Ko je te zmanjkalo, sta se odpravila po novo, takrat pa je plaz zdrsnil in presenetil gospo Gamser, ki je vse skupaj opazovala skozi okno. 

»Iznenada je prišlo, to ne moreš verjeti, to so bila drevesa gori, trava je rastla. Potem pa je naenkrat začelo doneti, samo letelo je dol,« je povedala Verica Gamser.

Za zagotovitev njune varnosti sta bila zakonca Gamser evakuirana

Danes dopoldne so strokovnjaki opravljali meritve med hišo in pobočjem.

Valentina Ošlovnik, poveljnica Civilne zaščite Šentilj, je povedala: »Danes smo dobili rezultate, da je stanje zelo kritično, ker so tla zelo mehka. Kaj se lahko zgodi? Lahko pride tudi do tega, da hiša izgubi statiko.«

Zaradi njune varnosti sta bila upokojenca iz hiše evakuirana in zadnje noči spita pri sorodnikih. Podnevi sta vseeno pri hiši, kjer predvsem čakata, da bo dež ponehal.

Gamserjeva dodaja: »Z naravo ne moremo nič, narava naredi svoje. Ampak je pa hudo, ker je ravno pri hiši. Sigurno vsi celo življenje delamo za svoje premoženje in to je tvoja hiška, ni važno, kakšna je, je pa tvoj dom.«

Gasilci že nekaj dni v pripravljenosti

Civilna zaščita občine Šentilj trenutno spremlja deset večjih plazov, v sosednji Jarenini pa tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo prav tako sanira plaz, ki je za zdaj še pod nadzorom.

»Zato smo tu,« je povedal Danijel Kolerič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Jarenina: »Da take stvari rešimo. Upam, da smo rešili zadevo in se ne bo več plazilo naprej.«

Gasilci so torej že nekaj dni v pripravljenosti, intervencij je več kot običajno. To pa seveda pomeni, da se že pozna na utrujenosti prostovoljcev, ki imajo poleg tega še redno službo.

»Seveda so utrujeni,« je dejala Ošlovnik: »Mi smo z deli končali včeraj zvečer, ob polnoči. Danes zjutraj so prva društva že spet bila pred šesto na nogah in so spet pokrivali plazove. Folijo smo nabavljali, da smo vse oskrbeli, da imamo vse pripravljeno. Gremo, saj pravim, naprej.«

Gamser se zahvaljuje gasilcem za pomoč

Besede zahvale gasilcem in drugim je spregovorila Gamser: »Morem se zahvaliti vsem gasilcem, ki so mi prišli pomagat. Tudi gospodu županu Štefanu Žvabu. Ker je res naredil veliko delo. Pa tudi za mene, ker me moralno podpirajo vsi. Naredili so iz nemogočega mogoče. Vse so pokrili, pa še pomagali so mi v stiski, da sem se lahko pomirila.«

Močno bo deževalo še skozi današnjo noč in jutrišnji dan. V četrtek vremenoslovci napovedujejo manj dežja, ta pa bo postopoma ponehal do petka.

Starejše novice