V zadnjih mesecih je med Rušani zavrelo zaradi napovedi morebitne nastanitve beguncev iz Ukrajine v Hotelu Veter. Do te, kot kaže, ne bo prišlo. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je zaustavil postopek zbiranja ponudb.

V zadnjih mesecih je bilo v občini Ruše veliko govora o možnosti namestitve oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito. V hotelu Veter naj bi namestil več deset ukrajinskih beguncev, večinoma mamic z otroki. 

Albin Hauptman, lastnik hotela s 150 posteljami, v ponujanju namestitve za turiste ne vidi več smisla, saj povpraševanja za to enostavno ni. Tudi zato se je že lani septembra prijavil na razpis urada za oskrbo in integracijo migrantov.

»Prav je, da se pomaga ljudem, ki so zapustili v vojni razdejane domove in poiskali varno zatočišče v Republiki Sloveniji,« je povedala ruška županja Urška Repolusk. 

A mnogi domačini niso delili njenega mnenja, nekateri so prepričani, da je to šele začetek in da bodo prvim namestitvam sledili tudi prihodi ilegalnih migrantov.

Lastnik hotela se je nato soočil celo z grožnjami, da bo celotna zgradba zažgana, če bo v njej namestil begunce. 

Informacija v zvezi z nastanitvijo oseb iz Ukrajine je bila tudi na dnevnem redu januarske seje občinskega sveta, a do obravnave ni prišlo, saj je sedem svetnikov sejo pred obravnavo te točke zapustilo.  

Urad za oskrbo in integracijo migrantov ustavil postopek

Občina Ruše je danes obvestila, da so s strani Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov prejeli obvestilo, da urad ustavlja postopek informativnega javnega zbiranja ponudb za najem opremljenih objektov. 

»Naročnik je tekom postopkov ugotovil, da ni več potreb po predmetni namestitvi,« so zapisali v pojasnilu. 

Urad torej ne bo pristopil k podpisu pogodbe za namestitev oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito, v občini Ruše.

Komentarji (7)

Svet papez (ni preverjeno)

To vec ni slovenija se vidi da ma amerika nase marionete prek sploh te drzave ne poznam vec... Se vidi kaj je v nacrtu propad.. Cele nacije in narodne zavesti bravoo

Leka (ni preverjeno)

Marionete smo izvolili državljani! Junija so EU volitve vsak lahko odloči koga bo izbral oziroma listo označi kot neveljavno . V primeru večine neveljavnih listov volitve niso legitimne.

In reply to by Svet papez (ni preverjeno)

xxxtinca (ni preverjeno)

slovenci pod most,migranti v hotel

Lili1 (ni preverjeno)

Nestrpnost, rasizem, to je slika Slovenije danes! V tem primeru se je sicer nestrpen govor, ki ga uporablja ena od političnih opcij, obrnil proti njenim podpornikom, torej, kar seješ, to žanješ.

Miha8 (ni preverjeno)

Ko bo vojna pri nas naj se občanom Ruš prepove azil v drugih državah.

Comer

Domov si jih peli ko so gradili hotel so si določeni občani gradili hiše na ta račun zadnji del hotela se zdaj ni končan ko se je delal smučarska proga se je proge tudi samo pol naredilo ker so ostali denar pokradli tako zvani Rezman in njegovi patrioti ta nova županja si je prvo novi avto kupila na račun občine ker ona rabi z izgradnjo upokojenskega objekta tudi ni kaj tako je obljubljala zaj bi pa oni begunce dala not naj dajo upokojence glih genau je tale hotel za njih. Ti pa tako sem reko domov si jih peli

In reply to by Miha8 (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Bravo Rušani!

Starejše novice