Razgledni stolp v Rogaški Slatini se je občutno podražil.

Občinski svetniki Rogaške Slatine so na sredini seji podprli spremembe projekta izgradnje razglednega stolpa Kristal, s katerimi se bo gradnja stolpa podražila za 600.000 evrov na 5,06 milijona evrov, so danes za STA povedali na občini. Rok za dokončanje del pa se je zaradi poplav zamaknil na marec prihodnje leto.

Gre za že tretjo letošnjo podražitev tega projekta, sprva ocenjenega na okoli 4,2 milijona evrov. Po navedbah občine se je naložba, ki se je začela aprila lani, marca podražila za nekaj več kot 217.000 evrov, avgusta pa še za skoraj 70.000 evrov.

Kot so pojasnili, je podražitev posledica rasti cen na trgu gradbenih materialov, posebej po začetku vojne v Ukrajini. Drugi razlog za podražitev pa je izvedba dodatnih nepredvidenih del.

Rok za dokončanje del se je premaknil 

Izvajalec del je občino septembra obvestil, da se bo zaradi avgustovskih poplav rok za dokončanje gradnje stolpa podaljšal do 20. maja 2024. Občina je izvajalca pozvala, naj novi pogodbeni rok vendarle nekoliko skrajša, tako da je zdaj kot rok za dokončanje gradnje postavil marec 2024.

Po prvotnih napovedih bi se morala sicer dela končati julija letos.

Ta teden so sicer po navedbah občine v dveh segmentih zabetonirali prvo ploščo vrha razglednega stolpa na višini 95,9 metra. V naslednjih tednih bodo zgradili še dve plošči, ki bosta skupaj s fasado, ki bo iz jekla in stekla, tvorili obliko kristala.

Ko bo zgrajen, bo stolp visok 106 metrov. Imel bo dvigalo za 22 oseb, požarno stopnišče pa bo štelo 540 stopnic. V pritličju bodo prodajali vstopnice in spominke, v prvem nadstropju pa bo kavarna.

Gradnja novega razglednega stolpa bo po pričakovanjih občine pomembna za sanacijo degradiranega območja nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba in za ustvarjanje novih delovnih mest.

Prav tako naj bi stolp prispeval k turistični revitalizaciji Tržaškega hriba, kjer načrtujejo tudi ureditev gozdnih poti in izgradnjo novega lesenega paviljona na lokaciji starega, ki je tam stal že v 19. stoletju.

Komentarji (1)

Cafurji (ni preverjeno)

Kaj vam tukaj ni jasno!!!! Sistem v Sloveniji pač to dopušča z raznimi aneksi. Tako se pač krade davkoplačevalci denar. Ne jezijo me kradljivci, ampak glupi sistem. Slovenija je bila in še bo raj za goljufe.

Starejše novice