Deset let po začetku programa DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk so na onkološkem oddelku UKC Maribor danes odprli presejalno-diagnostični center državnega presejalnega programa za raka dojk.

Odslej se bolnicam iz severovzhodnega dela Slovenije za vse preiskave in zdravljenje ne bo več treba voziti v Ljubljano. Ko je Silva Krstnik pred 23 leti zbolela za rakom dojk, programa Dora še ni bilo. Zdaj ceni, da se bodo bolnice lahko celostno zdravile v Mariboru.

»Za bolnice je to zelo zelo dobro, ker na primer, ko so hodile v Ljubljano, ko ni bilo še tu Dore, je bil za marsikatero bolnico tudi finančni strošek kar velik, tako da si marsikatera tega niti ni mogla privoščiti,« nam zaupa Krstnikova iz Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah med 50. in 69. letom in prav ženske te starosti so vabljene tudi na preventivno mamografijo. V povprečju se odzovejo tri od štirih vabljenih žensk. Program Dora je v zadnjih desetih letih pri 2200 ženskah odkril raka dojk, ki si jih ženske večinoma niso zatipale same.

Drugi presejalno-diagnostični center v državi

Doslej je popolni center z vso diagnostiko in terapijo deloval le v Ljubljani. Zdaj bodo ženske iz presejalnih centrov v Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Celju in Ptuju lahko na podrobnejše preiskave in zdravljenje pošiljali tudi v te prostore.

Tomaž Frangež, vodja presejalno-diagnostičnega centra DORA v UKC Maribor, ob tem poudarja: »Pravzaprav ni več nobene dodatne preiskave, ki bi jo morale opraviti v Ljubljani ali, ki je ne bi mogli opraviti tukaj. Obstajata seveda dva centra, ampak ženske se lahko odločajo po svoji volji, v katerega bodo šle.«

Slovenski presejalni programi so med najuspešnejšimi v Evropi, zato jih želijo na ministrstvu za zdravje v prihodnje še okrepiti.

»Znotraj regij v Sloveniji so strašanske razlike. Najbolj prizadete regije, ko govorimo o govorimo o bolnikih, ki umrejo zaradi raka, so prav v vzhodni Sloveniji. Najverjetneje zaradi slabe dostopnosti do zdravnikov in najbrž tudi zaradi poznega diagnosticiranja. Upamo, da bo DORA v enem segmentu pomagala izboljšati to stanje v severovzhodni Sloveniji,« opozarja generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Mariborski presejalno diagnostični center bo sprva zdravil bolnice iz Maribora, do konca prihodnjega leta pa že iz celotnega severovzhodnega dela Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice