O deželi Štajerski in oboroženi skupini Štajerska varda, ki je razburkala slovensko javnost, smo spregovorili s tremi znanimi Mariborčani. Kaj pravijo Tone Partljič, Božidar Novak in Alfi Nipič?

O oboroženi skupini Štajerska varda in njihovi zaprisegi z razkazovanjem kalašnikov ter sekir te dni govori vsa Slovenija. Mnenja so deljena, mnogi vidijo v potezah Andreja Šiška različne motive. Govorili smo s Tonetom Partljičem, Božidarjem Novakom in Alfijem Nipičem.

Njihova mnenja se razlikujejo, vsako izmed njih pa da misliti. Je res možno, da Andrej Šiško postane novi župan Maribora?

»Cel svet se združuje, mi bi se pa ločevali«

»Dežele Štajerske seveda ne potrebujemo. Cel svet se združuje, mi bi se pa ločevali,« je uvodoma svoje mnenje o deželi Štajerski povedal Tone Partljič. »Delitve so bile v Avstro-Ogrski, zdaj pa so že davno presežene. Rad imam štajersko hrano in štajersko narečje, dlje pa to ne bi smelo segati,« je prepričan mariborski pisatelj in nekdanji politik.

»Včasih je bila parola 'Hvala bougi, da sn Štajerc', pa smo si to lepili na avte in se je meni zdelo, kot da je pisalo 'hvala bougi, da sn Butalc.' Domoljubje je čustvo, v besedi je beseda ljubiti. To ni ukazano. So pa pač eni, ki želijo imeti okoli sebe sekire in puške. Zanimivo je, da so polni velikih besed o ožji in širši domovini. A pozabili so, kam je to pripeljalo,« o oboroženi skupini Štajerska varda pravi Partljič.

»Govorica skupine in vodje je primitivna«

»Šovinizem ali pa nacionalizem še nikoli v zgodovini ni dal dobrega rezultata. Hitler je imel take enote, pa je šel v konflikt z državo. Vedno se je končalo v krvi, na svetu se vedno menjuje vojna in mir in mi je hudo, da nekatere moti mir. Kot da bi vojna kaj prinesla,« je še povedal mariborski pisatelj, ki je prepričan, da ni nikogar, ki bi želel ogrožati Štajersko.

»Tisti, ki imajo to v glavi, so vedno ogroženi. Naj jih bolj skrbi to, da gre vsak dan več kot 1000 ljudi delat v Avstrijo. To bi morali reševati. Tudi mediji niso nedolžni. Spodbujajo strah, da bodo jutri vse ženske posiljene, če še dva spustimo skozi mejo,« dodaja.

»Govorica te skupine in vodje je primitivna. Upam, da se na svojo državo lahko zanesem, da je lahko enako močna, enako jezična, enako odločna kot ti, ki jo ogrožajo in da bo ravnala tako kot treba. Take stvari je treba zatreti v kali,« je prepričan Partljič.

Božidar Novak: Šiško lahko zmaga županske volitve v Mariboru

»Ne dežela Štajerska, ne Štajerska varda. Glavno vprašanje bi moralo biti, zakaj se je Šiško tega zdaj lotil. Dva odgovora sta. Očitno bo Šiško kandidat za župana in zna se zgoditi da celo zmaga,« meni podjetnik in publicist Božidar Novak.

»To je orodje volilne kampanje. Šiško namreč v dno duše pozna mariborskega volivca. To, da se ljudje razkazujejo s sekirami, je populistično orodje. Bomo pa videli, lokalne volitve so že čez tri mesece. Poznam volivce, poznam štajersko dušo in dejstvo je, da ga bodo ljudje volili. Tudi Jelinčič je dobil največ glasov prav v Mariboru. Šiško pa je na predsedniških volitvah dobil 3000 glasov Mariborčanov,« pripoveduje Novak.

»To je odgovor na grožnjo levice o nacionalizaciji«

»Drugi razlog za ta pojav pa je odgovor na levico, ki grozi z nacionalizacijo. Odgovor je tudi to oboroževanje, v smislu 'če boste nacionalizirali, samo pridite!'. Enemu pohorskemu kmetu ne moremo reči, da bomo nacionalizirali zemljo, šumo pa kmetijo. To ni vredu,« drugi razlog v pojavu Štajerske varde vidi publicist.

»Živimo leta 2018 in to jemljem kot orodje volilne kampanje. Smo del Nata, finančno politiko nam vodi centralna banka v Bruslju in tudi pravno ter zakonodajno politiko nam z direktivami vodi Bruselj. To je populistično orodje,« je prepričan Novak.

Alfi Nipič: Moramo držati skupaj, ne pa se deliti

»Osemkrat sem bil v ZDA in Kanadi, dvakrat v Avstraliji in res sem se veselil združene Evrope. Z enim samim dokumentom lahko potujem po velikem delu Evrope. Poglejte, München ima 2 milijona prebivalcev in nas je prav tako dva milijona. Moramo držati skupaj, da ostanemo tako, ne pa se deliti,« je prepričan starosta slovenske glasbe Alfi Nipič.

»Moramo paziti Slovenijo, ne pa vsaki del države posebej. To je majhna dežela in upam, da bo ostala takšna, kot prepevam – Slovenija, od kod lepote tvoje. Po vsej državi imamo veliko biserov, ki si jih radi ogledujejo tudi tisti, ki pridejo k nam,« je še dodal Mariborčan.

»Ukvarjam se z glasbo, ne politiko. Nisem niti vojak, da bi razsojal, a imamo pristojne inštitucije, ki lahko skrbijo za varnost. To je Slovenija in Slovenija naj ostane takšna kot je. Težko smo si jo pridobili in da bi zdaj sodili vsakemu posebej, ki ima svoje mnenje, a Slovenija naj ostane naša domovina. Imamo slovensko vojsko, slovensko policijo. Ne počutim se ogroženega, da bi moral imeti še posebno varstvo,« je sklenil glasbenik.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Štajerska (ni preverjeno)

Dežela Štajerska naj bo samostojna, neodvisna in ne pod okriljem Ljubljane!

steiermark (ni preverjeno)

Tako je!

In reply to by Štajerska (ni preverjeno)

Belokranjc (ni preverjeno)

Ti trije naj bi zastopali celo stajersko al kaj? To so ljudje kateri imajo polne riti. Na grejo na ulice vprasat, zraven jih bo 100 kateri to podpirajo

Ljubljana krade (ni preverjeno)
Pesjanar (ni preverjeno)

Skrajni levičar Partlič naj dela tisto kar zna,kaj pa je naredil v politiki se tudi ve,to kar vsi LDSovci,en velik nič razen lastnih koristi....

Starejše novice