Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik odločitev o premestitvi ocenjuje kot slabo.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je petkov sklep sveta zavoda, da sedež premestijo iz Maribora v Ljubljano, označila za nepremišljen in škodljiv. 

Na premierja, ministra za zdravje in župana Maribora sta s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda naslovili pisma, v katerih sta do odločitve kritični.

Žohar Černikova je v pisni izjavi za STA pojasnila, da je za namero o premestitvi sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Maribora v Ljubljano skupaj s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda Mojco Fašmon Durjavo izvedela šele na petkovi popoldanski seji sveta Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Odločitev o premestitvi ocenjuje kot slabo, zato sta s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda med minulim koncem tedna pripravili pisma za predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in župana Maribora Sašo Arsenoviča, v katerih sta skupaj s strokovnimi ekipami Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano pojasnili, zakaj je odločitev o premiku sedeža nepremišljena in škodljiva.

Premik bi bil po oceni Žohar Čretnikove v nasprotju z javno oznanjenimi prizadevanji za policentrični razvoj Slovenije, saj je sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Mariboru od začetka njegovega delovanja 1. januarja 2014.

»Predvsem pa je nedopustno, da se poskus takšnega posega, ki bi lahko temeljito zamajal delovanje nacionalnega javnega zavoda, dogaja brez slehernega posveta z zaposlenimi, vodstvom zavoda, strokovno javnostjo in lokalno oblastjo. Pod vprašaj bi postavil tudi načrtovano investicijo širitve na sedanji lokaciji v Mariboru, ki je nujna zaradi bistveno povečanega obsega dela v zadnjih letih,« je poudarila.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano je sicer skupaj 808 zaposlenih, ki delujejo na 11 lokacijah.

Od tega je v Mariboru zaposlenih 272 sodelavcev, v Ljubljani pa 131. V vseh dejavnostih institucije pa se največji oddelki nahajajo prav v Mariboru, navajajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano.

Pozivajo, da »preprečijo sprejemanje odločitev, ki še dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi«

Do napovedanega premika sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Ljubljano so kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije, ki spremembi nasprotuje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so zato na Goloba, Bešiča Loredana ter ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška naslovili pisma, v katerih jih pozivajo, da »preprečijo sprejemanje odločitev, ki še dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi«.

Svetniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so na petkovi seji izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano. Predsednik sveta Luka Kajtna je za STA sporočil, da bodo o premestitvi po ponovni preučitvi okoliščin danes odločali znova in oblikovali nov sklep, po katerem naj bi sedež ostal na obstoječi lokaciji v Mariboru.

STA je na Kajtno naslovila vprašanja o razlogih za napovedano odločitev o vrnitvi sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v Maribor le tri dni po sklepu o premestitvi sedeža v Ljubljano, odgovore še čaka.

Svetniki so v petek izglasovali tudi uvedbo dvotirnega vodenja ustanove. Po spremembi zavoda ne bo več vodil en direktor, pač pa bosta direktorja dva - strokovni in generalni.

Ob tem so svetniki na predlog Kajtne izglasovali tudi razveljavitev razpisa za direktorja zavoda. Po neuradnih informacijah STA je Kajtna na seji razveljavitev razpisa utemeljil s prehodom na dvotirno vodenje Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, zaradi katerega aktualni razpis ni več ustrezen.

Za STA je v nedeljo pojasnil, da gre za »spremembo, ki ji bodo sledili tudi drugi zdravstveni zavodi, na primer Nacionalni inštitut za javno zdravje«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice