Slika je simbolična.
Tako kot si delavci v javnem sektorju želijo višjih plač, si upokojenci želijo višjih pokojnin. Zato smo preverili, ali bralci podpirajo takojšen dvig pokojnin. To se rezultati.

V zadnjih tednih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač. Vladi ob tem očitajo, da problematiko rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi in kulturi. Nedavno so se oglasili tudi upokojenci, ki si želijo dviga pokojnin.

Svoje zahteve so v začetku februarja sporočili na shodu tako imenovane ljudske iniciative Glas upokojencev. Med glavnimi točkami so med drugim takojšen dvig pokojnin, kot tudi pravica upokojencev do 13. pokojnine.

Tako smo preverili, kakšno mnenje imajo o zahtevah upokojencev bralci in ali podpirajo takojšnji dvig pokojnin.

Kaj sploh zahtevajo upokojenci?

Na shodu na ljubljanskem Trgu republike so med zahtevami našteli takojšen 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Zahtevajo, da se v ustavo kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi RTV prispevek.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Ta je poudaril, da v kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali. Ker gre za starejše ljudi, pa jih po njegovih besedah ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu.

Rezultati ankete

V iniciativi Glas upokojencev zahtevajo takojšnji 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov in 15-odstotni dvig za pokojnine od 1000 do 1500 evrov.

Zahtevajo tudi vpis 13. pokojnine in letnega dodatka v ustavo, plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja in RTV prispevka s strani države. 

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah upokojencev menijo bralci. 

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 1414 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 1252 oziroma 88,36 odstotka glasovalo, da podpirajo takojšen dvig pokojnin, 116 oziroma 8,19 odstotka, da dviga pokojnin ne podpirajo, 49 oziroma 3,46 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (12)

Templer (ni preverjeno)

01.03.Gremo zopet v Ljubljano na trgu republike se bomo zbrali v množico,ter izrazili nezadovoljstvo odnosa vlade z upokojenci ki jih ignorira in si dobesedno brije norca iz starejše populacije.Žalostmo je da se ne zavedajo da bi brez nas nebi bilo njih.

Mbb (ni preverjeno)

Pelji se v LJ na Trstenjakovo tam dobiš Pingo sok in sendvič od Jajota.

In reply to by Templer (ni preverjeno)

Edvard (ni preverjeno)

Svećkarji si ne zaslužijo nić, itak jih bo Fajzer pokopal.

Bedarija (ni preverjeno)

Ne. Imas kolikor si zasluzil, kvecjemu dvignit z inflacijo, toje to…

Politik (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa ,da,a še višje pokojnine'??a nimajo dovolj??? Naj plešejo'to bo rešlo vse.

Mbb (ni preverjeno)

Rupar bo naredil upokojenka generalko mednožja. Naivnost upokojencev je zaskrbljujoča in meji na epidemijo.

pohorskisvizec

Golobček ima penziče za norce!

SLO (ni preverjeno)

Ti bolniki zopet po tem mrazu vlačijo te uboge a izredno naivne penzioniste v Ljubljano na štrajk.

viola (ni preverjeno)

Točno tak prvo so jih pocepili sedaj pa jih prehlajajo. In potem bi naj bili njihovi zaščitniki.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

žal povsem nerealno. pokojnine morajo biti skladne z vplačili posameznika v pokojninski sistem. o tem je treba misliti vsekozi, ne šele takrat, ko vidiš, da da ne prideš več skozi. te zahteve so samo še en populizem sđs.

Danvidz (ni preverjeno)

Lekarne so polne bolehnih cepljencev'to je dejstvo in resnica iz prve roke'preverjeno.

pohorskisvizec

Polne so vrste golobčkov v lekarnah! Rabijo pomirjevala! Le zakaj?

In reply to by Danvidz (ni preverjeno)

Starejše novice