Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Vrednost povprečne in najcenejše košarice 15 osnovnih živil je v najnovejšem popisu dosegla novo najnižjo vrednost od začetka spremljanja.

Tako povprečna kot najcenejša košarica sta se pocenili za 89 centov oziroma 2,30 odstotka na 37,90 oziroma 35,81 evra. Povprečna košarica se je v primerjavi s prvim popisom pocenila za 12 evrov oziroma 24 odstotkov.

Po podatkih popisa, ki so ga opravili 27. marca, je najcenejša košarica osnovnih živil dosegla 35,81 evra, najdražja pa 41,25 evra, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo košarice se je tako povečala le minimalno. Pri prejšnjem popisu je znašala 4,79 evra, pri tokratnem popisu pa 5,44 evra.

Najcenejšo košarico je imel tokrat Tuš. Sledijo Eurospin (36,01 evra), Lidl (37,94 evra), Hofer (38,18 evra), Spar (38,20 evra) in Mercator (41,25 evra).

Izsledki primerjalne analize povprečne vrednosti najcenejše košarice 15 osnovnih živil kažejo, da opazno izstopa en trgovec, in sicer Tuš, ki je v primerjavi s predzadnjim popisom vrednost najcenejše košarice znižal za 4,80 evra oziroma 11,82 odstotka.

Najbolj se je podražilo svinjsko meso

Ministrstvo izpostavlja tudi gibanje cen košarice izdelkov z akcijskimi cenami, saj se je povprečna vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom dvignila za 3,49 odstotka. Najcenejša košarica z akcijskimi cenami tako znaša 35,66 evra, najdražja pa 41,05 evra.

Po podatkih analize gibanja cen so se v zadnjih dveh tednih pocenili izdelki v 12 kategorijah, pri dveh se cena ni spremenila, ena kategorija pa se je podražila.

Najbolj se je podražilo svinjsko meso, in sicer za 5,63 odstotka. Najbolj sta se pocenila kruh, za slabih devet odstotkov, in jabolka, za dobrih pet odstotkov.

Piščančje meso, sir in krompir so se pocenili za okrog tri odstotke, moka in mleko za dobra dva odstotka, ostale kategorije izdelkov, torej goveje meso, maslo, sladkor, sončnično olje in testenine, pa so se pocenile za manj kot dva odstotka.

Znažala se je cena sadja in zelenjave

Pri analizi sadno-zelenjavne košarice je bilo ugotovljeno, da se je povprečna vrednost košarice znižala za 33 centov ozrioma 1,20 odstotka in znaša 27,19 evra. Povprečna vrednost najcenejše košarice z akcijskimi cenami sadja in zelenjave se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 60 centov oz. 2,21 odstotka.

Analiza obsega ponudbe sadja in zelenjave je pokazala, da ima posamezni trgovec v povprečju na voljo 38 izdelkov. Največja izbira je znotraj kategorije jabolka, sledijo ji kategorije krompirja, kislega zelja, orehov in korenja. Najmanjša izbira izdelkov je na voljo v kategorijah solate, cvetače in svežega zelja.

»Tokrat večina izdelkov znotraj posameznih kategorij ni slovenskega porekla, z izjemo jabolk in kislega zelja, ki sta tudi na voljo pri vseh vključenih trgovcih. Izključno porekla držav izven Evropske unije so banane, izključno evropskega porekla pa je cvetača,« so še navedli na ministrstvu.

Komentarji (4)

pohorskisvizec

Pa še kdo verjame tej analizi.Vsak penzič ve kje je treba nakup opraviti!Hvala golobčku...

Mimobežnik (ni preverjeno)

Willkommen in Österreich! Benvenuto in Italia! Diese Politiker von Ihnen sind totale Idioten.

orožnik (ni preverjeno)

Pa koga te farbate z temi košaricami, Vinko Šimek je imel nekoč izrek: "Na koncu šentiljske poceni vse dobite, rame no vite, če pa tega ni, pa domače maslo žrite"!

Pohorčan (ni preverjeno)

Pa ke te budale maribor infojovske flancate???? Niste nič bojše od cerkvenih pingvinov - pingosof.

Starejše novice