Foto: Bobo
Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra.

Kot je Marjan Dikaučič dejal po potrditvi, se zaveda podeljene odgovornosti. »Zdaj se začne resno delo, še nocoj,« je dejal minister, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič, ki se je zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, odločila za odstop.

Dikaučič bo že 15. minister za pravosodje v samostojni Sloveniji, ki bo minister v kvoti SMC. Kot je napovedal, bo njegovo delo usmerjeno predvsem v posamezne zakonske spremembe in projekte.

Novega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča ob prevzemu resorja čakajo mnogi izzivi. Eden od njih bo imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Zadnji postopek se je končal z neimenovanjem oziroma neseznanitvijo vlade z izbiro Državnotožilskega sveta, česar Dikaučič v predstavitvi pred matičnim odborom državnega zbora ni želel komentirati, ker da so bila napovedana pravna sredstva, zato da se do konca postopkov o tej zadevi na sodišču ne more izrekati.

Program dela ministrstva v zadnjem letu mandata bo po navedbah Dikaučiča v največji meri narekovalo predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Dodatno namerava poudarek dati zaščiti človekovih pravic in etični uporabi umetne inteligence ter osveščanju o pomembnosti preprečevanja sovražnega govora, predvsem na spletu.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Neviden (ni preverjeno)

Mh'ja sam pravi slovenac.

Dr.Doctor (ni preverjeno)

Odstopil Šarac, Ljilja Kozlović ... pa pismo, odstopite fsi, da bo Vanč Puklasti lahko nemoteno nastavljal svoje oprode ... kdo, zakaj in česa ne razume?

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Dajmo mu šanso, se bo takoj videlo....sicer stečajni upravitelj.....temu ne bi dal kuro za čuvati

Starejše novice