Okoljevarstveno društvo Rovo se bo odpovedalo pritožbi na uporabno dovoljenje za Magnino lakirnico ne glede na odločitev vlade. Magna bo morala za pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja počakati na iztek 30-dnevnega roka.

Na gospodarskem ministrstvu bodo pripravili spremembe zakona o Magni, vlada bo o predlogu odločala prihodnji četrtek. Okoljevarstveniki iz Združenja ROVO se bodo odpovedali pritožbi na uporabno dovoljenje za Magnino lakirnico ne glede na odločitev vlade.

Počivalšek na vlado s predlogom dopolnitve zakona o Magni

Ministrstvo za gospodarstvo bo prisluhnilo predlogu okoljskega združenja Rovo in bo dopolnilo posebni zakon o Magni, o čemer naj bi vlada odločala prihodnji četrtek, je po današnjem sestanku s predstavniki Rova po poročanju STA povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Rovo se bo zato odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja.

Predlog nevladne organizacije za dopolnitev zakona o Magnini naložbi v občini Hoče-Slivnica bodo sprejeli, pripravili za vladno obravnavo in ga poslali v vladno proceduro ter o tem odločali na seji naslednji četrtek.

»Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši,« je dejal gospodarski minister.

»Želimo ohraniti 200 delovnih mest in zagotoviti, da bo v Hočah ustvarjenih še nadaljnjih 200. Odločitev vlade, ne glede na to, kakšna bo, bo po našem mnenju vplivala na razumevanje problemov okolja bolj kot doslej. S tem bomo zadovoljni v tem smislu, da se bomo odpovedali pritožbi na upravnem sodišču, ne glede na to kakšen bo sklep vlade, saj vendarle zaupamo v trezen premislek,« je dejal Gorazd Marinček, član upravnega odbora Združenja ROVO.

Rovo je vlado pozval, da naj tako imenovani lex Magna dopolnijo tako, da vanj dodajo člen, po katerem bi ne glede na 69. člen zakona o vodah, investitor, v konkretnem primeru graška Magna Steyr, lahko gradila objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju, poroča STA.

Za to, da bo Magna lahko začela s proizvodnjo, pa bo po besedah ministra Počivalška v vsakem primeru morala za pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja počakati na iztek 30-dnevnega roka.

Vodilni pri Magni so razmišljali o selitvi v Gradec

Ta teden bi 200 zaposlenih v Magni Nukleus pričelo s testno proizvodnjo, a lakirnica še vedno nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. Magna je zaradi negotovosti in zamude pri začetku proizvodnje v lakirnici v Hočah napovedala organizacijske priprave za selitev proizvodnje, ki je bila predvidena v slovenskem obratu, nazaj v Gradec.

Ministra za gospodarstvo Zdravko Počivavšek in okolje Jure Leben sta se na to temo popoldne sestala s predstavniki novomeške nevladne okoljske organizacije Rovo. V pogovorih s predsednikom Združenja ROVO Zlatkom Resmanom in članom upravnega odbora Gorazdom Marinčkom so našli kompromis, da največja 'greenfield' naložba kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta ne bo doživela poloma.

Magna je sicer v torek od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A strojev vseeno še ne bodo zagnali, saj so prepričani, da s tem dovoljenjem ne morejo zagnati proizvodnje.

Spomnimo ...

Ministrstvo za okolje je konec minulega tedna zavrnilo pritožbo Združenja ROVo zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni, a to še ni pravnomočno. Magna je za ta teden načrtovala pričetek proizvodnje v lakirnici, kjer dela 200 ljudi, a z njo ne more začeti dokler nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in obratovalnega dovoljenja. V 30-dnevnem roku bi lahko Združenje ROVO vložilo pritožbo še na upravno sodišče.

Komentarji (1)

Walter (ni preverjeno)

Niste napisali koliko je znašala podkupnina, vemo da je bila prejšnja ponudba 100 000 eur, kar pa se je okoljevarstveniku z Trstenjakove zdelo premalo.

Starejše novice