Slika je simbolična (foto: Dravske elektrarne Maribor, Facebook).
Večji vodotoki so večinoma izkoriščeni, ostanejo še manjši. Kmalu bo na Pesnici nastala nova, mala hidroelektrarna.

Hidroelektrarne so pomemben vir obnovljive energije. Te izkoriščajo pretočnost vodnih teles, niso odvisne od fosilnih goriv in zato prispevajo k zmanjšanju emisij. 

V današnjem času so potrebe po energiji vse večje, temu pa mora slediti tudi infrastruktura. Večji vodotoki v državi so že izkoriščeni, zato v zadnjih desetletjih izkoriščajo tudi manjše vodotoke, na katerih postavljajo male hidroelektrarne

Nekateri manjši vodotoki nimajo možnosti postavitve hidroelektrarne bodisi zaradi nezadostnih padcev bodisi zaradi morebitnih težav s podtalnico

Dravske elektrarne Maribor v gradnjo na Pesnici

Pred le nekaj dnevi pa so Dravske elektrarne Maribor izdale javno naročilo za izgradnjo male hidroelektrarne Pesnica.

Predhodno je že bila za to lokacijo na mestu razbremenilnika Pesnice izdelana dokumentacija za malo hidroelektrarno, a so se pogoji koriščenja vode tako spremenili, da je treba izdelati novo. 

Lokacija bo na levem bregu odvodnega kanala hidroelektrarne Formin ob visokovodnem razbremenilniku Pesnice. Rešitev je načrtovana tako, da pretočna mala hidroelektrarna odvzema vodo iz Pesnice in jo izpušča v odvodni kanal hidroelektrarne Formin. Kot je zapisano, bodo poskušali v čim večji meri izrabiti obstoječo infrastrukturo. 

Do nove male hidroelektrarne bo omogočen dostop iz naselja Formin, po javni makadamski cesti, ki poteka ob polju pod nasipom odvodnega kanala. Zadnjih petsto metrov se cesta povzpne na krono nasipa odvodnega kanala in bo predstavljala vzdrževalno pot. 

Glede na to, da gre za manjši vodotok, pa je pomembno tudi upoštevanje navodil zavoda za varstvo narave. Tako bodo lahko izkoriščali vodo Pesnice šele takrat, ko bodo vrednosti pretokov na točno določenih številkah. 

In kdaj bodo dela potekala? 

Znana pa je tudi že časovnica. Gradbena dela se izvajajo le med 1. julijem in 30. novembrom, čez celo leto pa se lahko izvajajo samo dela, ki ne vplivajo na kakovost vode in vodni režim v Pesnici in na Forminu. 

Predvidevajo, da bo zakon elektrarne 31. maja 2025. 

PREBERITE ŠE:

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Želimo imeti elektriko iz obnovljih virov, kar voda zagotovo je. Možnost so našli, potem pa bodo razni okoljevarstveniki določali koliko vode lahko teče. Zanesljivo se oni spoznajo. Po navadi na vse. Obup.

Nepotrebno (ni preverjeno)

youtu.be/_GZDAESbXKs

Ma ni normalen (ni preverjeno)

In reply to by Nepotrebno (ni preverjeno)

Jankec (ni preverjeno)

Bolj smotrno bi bilo prenoviti HE Formin,zgrajeno pred 45 leti.Z današnjo tehnologijo bi lahko povečali moč elektrarne za 20%,pa še izognili bi se "tresenju mašin",kot se je izrazil, pred mnogimi leti, eden od projektantov.

Nove elektrarne (ni preverjeno)

niso potrebne proizvedena energija se ne porabi

In reply to by Jankec (ni preverjeno)

Starejše novice