Foto: Žan Osim
Na predvečer dneva Rudolfa Maistra je bila v Mariboru državna proslava.

Praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra, ob katerem se spominjamo 23. novembra 1918, ko je Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel mariborsko vojaško oblast.

Ob 105-letnici Maistrove akcije za severno slovensko mejo je na predvečer praznika v Slovenskem narodnem gledališču Maribor potekala osrednja slovesnost, na kateri smo se poklonili generalu, po zaslugi katerega v štajerski prestolnici danes govorimo slovensko. 

Ob koncu prve svetovne vojne je namreč po razpadu avstro-ogrske monarhije dosegel, da je velik del današnje slovenske Štajerske in Koroške prišel pod takratno jugoslovansko upravo.

Foto: Žan Osim

Na proslavi tudi Nataša Pirc Musar in Luka Mesec

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar ter podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je povzel pomembnost Rudolfa Maistra za Maribor in Slovenijo:

»… Maister je stopil v bran nastajajoče Slovenije. Njegov upor bi se lahko končal katastrofalno za Slovenijo in za Maribor prav tako, a Maister si je upal tvegati, ker je vedel, da ni sam …,« je opisal njegovo solidarnost in svoj govor zaključil s podpornimi besedami Palestini: »Mi v Sloveniji stoletje po Maistru živimo v varni in stabilni državi in prav je, da se nam to zdi samoumevno. Narediti pa moramo vse, kar je v naši moči, da bodo takšni pogoji čim prej zagotovljeni tudi Palestincem in Ukrajincem.«

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Ljubezen do domovine, umetnosti in narave

Na proslavi je bil General Rudolf Maister predstavljen ne le kot dober vodja, temveč tudi kot čuten posameznik, ki je imel spoštovanje do umetnosti – podprl je mariborsko umetnostno galerijo, pisal pesmi ter skrbel za knjižnico. Bil je tudi slikar ter ljubitelj književnosti in narave.

Besedila so interpretirali igralci Ksenija Mišič, Eva Stražar, Vladimir Vlaškalić, Nejc Ropret in Matevž Biber. V koreografiji Valentine Turcu sta nastopila baletna plesalca Sytze Jan Luske in Evgenija Koškina.

Za glasbeno spremljavo je poskrbel Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, Akademski pevski zbor Maribor, sopranistki Nika Gorič in Andreja Zidarič, tenorist Bogdan Stopar, pevka Karin Zemljič, popularna raperja Leopold I. in Emkej ter legendarni Zoran Predin.

Foto: Žan Osim

2024 bo leto generala Rudolfa Maistra

Prihodnje leto bomo beležili 150. obletnico rojstva ter 90. obletnico smrti štajerskega generala, zato je vlada Republike Slovenije leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra: 

»Naj bo 2024 leto, ko si bomo po zgledu Marije in Rudolfa Maistra drznili krizam, ki  nas obdajajo pogledati v oči, se jih ne bati in se spomniti, da smo – kadar se povežemo – nepremagljivi.«

Komentarji (7)

55 (ni preverjeno)

Osvoboditve?
Nisem prepričan, da nas je Maister s svojim dejanjem v resnici osvobodil....

Dzinx (ni preverjeno)

vam ni nic nerodno

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Ko človek vidi prvo vrsto mu postane slabo. In to bi naj bila elita našega naroda...

pohorskisvizec

Mesečnik slavnostni govornik. Bizarno. Beda/stanje duha naše državice. Res je čunga, 1 vrsta je cvet slov. politike, sploh buldog!

pohorska kobra (ni preverjeno)

Mater nas je ,,osvbodil"!!!!!Potisnil nas je v narocje balkancev in komunajzarzkih klavcev!!!Molimo in bormo se ,da nikoli vec!Slava MARPURGU IN MARPUGARJEM!!!!!!Smrt komunajzarskim klavcem !!!!Pohorski grobovi naj vam bodo v poduk!!!!!

viola (ni preverjeno)

je nas osvobodil toda zajebali so oni za njim ko so površno čistili.

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

BRANKO TRGLEC (ni preverjeno)

Hvalevredno,po 105 letih so žabarji začeli spoštovati Maistra; za njegovega časa ga niso upoštevali, imeli so ga za terorista, danes pa je moderno, da sediš na proslavi, katero prenaša televizija; škoda, da ni na prostem, velike dame bi lahko potegnile PELC iz naftalina.

Starejše novice