Družba Magna je pričela s poskusno proizvodnjo v obratu v občini Hoče - Slivnica.

Agencija Republike Slovenije za okolje je v petek Magni izdala sklep o pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja za lakirnico v Hočah, vodstvo avtomobilskega velikana je nato sprejelo odločitev, da bo s poskusno proizvodnjo v Hočah pričelo danes.

Novinarjem so ob tem znova odprli vrata v lakirnico, spregovoril je David Adam, vodja projekta Magna Nukleus in prihodnji direktor družbe Magna Slovenija. V času poskusne proizvodnje bo po njegovih besedah vse potekalo, kot da bi šlo za redno proizvodnjo: »Vse mora teči gladko.«

Zaposleni večinoma iz regije

Magna je poskusno obratovalno dovoljenje s strani ministrstva za okolje in prostor prejela za obdobje enega leta. Med poskusno proizvodnjo bo potekal poostren monitoring.

Trenutno je v hoškem obratu zaposlenih več kot 200 delavcev, osem od teh je Slovencev, ki so prišli iz graške tovarne, poleg njih pa sta zaposlena še dva Avstrijca - vodja projekta David Adam in sodelavec: »Zaposleni so Slovenci, večinoma iz regije, iz Maribora.« 

Koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal Magno?

Vodja projekta Magna Nukleus in prihodnji direktor družbe Magna Slovenija je ob tem dejal, da so danes zaključili osem karoserij. Zaposleni trenutno delajo v eni izmeni in želijo postopoma priti do vrhunca, ko bodo v eni izmeni nalakirali 130 karoserij. To naj bi se zgodilo konec maja. 

»Zelo smo ponosni, da danes končno uradno pričenjamo s poskusno proizvodnjo. Zjutraj smo poslali šest karoserij do tovarne v Gradcu, naši delavci v proizvodnji trenutno delajo na prvih karoserijah v lakirnici,« je dejal in pristavil, da se bodo v naslednjih tednih osredotočili na usklajevanje časovnice, optimizacijo proizvodne linije in zadnjem usposabljanju delavcev.

Na vprašanje, koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal družbo Magna, Adam ni ponudil konkretnega odgovora: »Nimamo natančnih številk, toda v tovarni v Gradcu smo morali delati izven delovnika, da smo lahko zagotovili število karoserij za stranke.« 

Delavec v Magni: Verjamemo, da najboljše šele pride

»Občutki po vseh teh tednih in mesecih negotovosti so dobri. Zaznati je pozitivno klimo. Verjamemo, da je to začetek ene velike zgodbe in da najboljše še pride,« je povedal delavec Miran Kolarič v logističnem centru Magne, ki kot edini oddelek v obratu dela dve izmeni.

Tovornjaki, ki jih poganja zemeljski plin, v krožni vožnji iz Gradca v hoško tovarno vozijo karoserije, ki jih v Hočah polakirajo in nato odpeljejo nazaj v graški obrat. Trenutno v krožni vožnji vozi šest tovornjakov, na vrhuncu kapacitet, ki naj bi jih dosegli konec meseca maja, bo med Gradcem in Hočami krožilo 17 tovornjakov.

»V Gradec bomo danes odpeljali 24 polakiranih karoserij, naslednji teden že 60,« strmo naraščanje proizvodnih kapacitet napoveduje Kolarič.

A prvi dan poskusne proizvodnje ne mine brez zapletov. »Obstajajo določene težavice, ki jih odpravljamo. Razumeti morate, da zagon tako kompleksne proizvodnje predstavlja velik zalogaj. Pripravljaš se na 100 izzivov, preseneti te 101,« je iskren zaposleni, ki o svoji plači v Magni pravi, da je »solidna«.

Spomnimo, da je vlada zavrnila sprejem predloga spremembe Zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, saj ni želela problematike reševati le za enega investitorja. Dopolnitev zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predlagalo združenje Rovo.

Okoljevarstvena organizacija je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. Vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakih postopkih kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji izjema za enega investitorja ne zdi upravičena.

Služba vlade za zakonodajo je glede takšne rešitve podala negativno mnenje, zato vlada predloga okoljevarstvene organizacije ni potrdila. A ne glede na vse, se je že po sestanku Rovo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja, ki je sedaj postalo pravnomočno.

Okoljsko združenje Rovo je sicer pred časom vložilo tožbo na upravno sodišče, s katero zahteva ničnost izdanega okoljevarstvenega soglasja. Slednji je bil podlaga za gradbeno dovoljenje, sodišče pa bo moralo najprej ugotoviti, ali je vložitev tožbe sploh mogoča, glede na to, da Rovo ni bil stranka v postopku.

Komentarji (1)

Franc1991 (ni preverjeno)

Da samo odelek za nakladanje dela dve izmene je laž. Vzdrževalci pravtako delaj v dveh izmenah. Plače? Nič posebnega po pravici.

Starejše novice