Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Od jutri višje cene bencina, dizla in kurilnega olja.

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja veljale od jutri, 30. januarja 2024, do vključno ponedeljka, 12. februarja 2024. 

To so spremembe

Za liter neosvinčenega motornega bencina bo, ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,46051 evra na liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,411 evra na liter, pred spremembo 1,381 evra na liter, pri 50-ih litrih to znese 70,55 evra. 

»Če ne bi regulirali cen neosvinčenega motornega bencina, bi po ocenah Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter neosvinčenega motornega bencina, bilo treba odšteti okoli 1,485 evra na liter.« 

Liter dizla bo, ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,39267 evra na liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,457 evra na liter, pred spremembo 1,415 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znese 72,85 evra. 

»Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnikov oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po ocenah ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo treba odšteti okoli 1,545 evra na liter,« še dodajajo.

PREBERITE ŠE:

Dražje tudi kurilno olje

Za liter kurilnega olja bo, ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,11577 evra na liter, v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,111 evra na liter, pred spremembo 1,065 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.111 evrov, brez prevoza. 

»Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in upoštevali vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, bi bilo treba odšteti okoli 1,247 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.247 evrov, kar pomeni, da pri 1.000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 136 evrov,« še dodajajo. 

Marže trgovcev so v skladu z vladno Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva in 0,0694 evra za liter neosvinčenega motornega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest. 

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Komentarji (3)

orožnik (ni preverjeno)

Butl, dobro, da še nisi zračunal, koliko bi prihranili pri nakupu 22.000 litrske petrolove cisterne..........

pohorskisvizec

Hvala pernatemu!

Milan iz Maribora (ni preverjeno)

Za dizel je za 50 l prihranek 2.1€. do pumpe imam 3 km skupaj 6. Če še upoštevam strošek avta na km sem na zgubi če grem tankat.😎

Starejše novice