Igor Jurišič, mestni svetnik Mestne občine Maribor iz vrst Stranke mladih - Zeleni Evrope; Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor; dr. Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor (foto: Mediaspeed).
Da se Mariborčani ali obiskovalci mesta ob Dravi od danes lahko po hitri cesti vozijo brez vinjete, so morala miniti leta.

Poskusov, ki pa niso bili več od prošenj ali moledovanj, da bi bilo prav, da se na hitri cesti dovoli vožnja brez vinjete, je bilo res kar nekaj, se spominja Igor Jurišič, a kaj, kot so končali, kot to, kar so bili. Zgolj prošnje.   

Zdi se, da je prav Jurišič, mož, ki brez obotavljanja trkal na vrata in opozarjal na problematiko, s svojimi medijsko odmevnimi akcijami pritegnil dovolj pozornosti, da se je klobčič začel odvijati leta 2019.

Na problematiko smo že marca 2017 opozorili tudi na Mariborinfo, potem ko so na Obali dosegli odpravo vinjete za predor Markovec. Porajala so se vprašanja, zakaj tega ne zahtevamo tudi na mariborski obvoznici in hitri cesti?

Izvedli smo anketo na družbenem omrežju Facebook, v kateri je sodelovalo 2211 Mariborčanov. 99 odstotkov sodelujočih je nedvoumno izrazilo željo, da bi odpravili vinjetni sistem. 

Opozarjali s(m)o mediji, spraševali so se ljudje, govorila je politika. In ko se je že zdelo, da bodo opozorila znova poniknila tja, od koder so prišla, se je zadeva začela premikati. Počasi in nato vse hitreje.

Predsednik in mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič, ki je obudil idejo, kot točko preloma vidi poziv, ki ga je poslal ministrstvu 12. julija 2019, »kjer sem prvi in prvič jasno in enoumno zapisal, da je obvezna uporaba vinjet nezakonita in ministrstvo pozval k takojšnji vzpostavitvi zakonitega stanja«.

V predlaganem roku je prejel odgovor ministrstva, v katerem so v celoti potrdili njegove navedbe, da je cestninjenje res nezakonito: »In prav ta poziv, ne prizadevanja mnogih ali prošnje oziroma moledovanja, ki trajajo že desetletje, je pripeljal do končnega rezultata: uporaba ceste brez vinjete s 1. januarjem 2020.

Zahtevo za izvzem tako imenovane mariborske hitre ceste, ki je do konca leta 2019 nosila oznako H2, Jurišič pravi, da je predstavil županu Saši Arsenoviču, ki je zahtevo Stranke mladih - Zeleni Evrope podprl in ga napotil na podžupana Sama Petra Medveda, »ki mi je bil v odlično pomoč, Mestna občina Maribor pa je pomagala tudi pri obveščanju javnosti, saj smo nenazadnje vse tri novinarske konference sklicali v mariborskem Rotovžu«. 

In zgodilo se je. Cesta R2 430, kot se s 1. januarjem 2020 imenuje cesta, ki je do konca 2019 nosila oznako H2, je izbirna cestninska cesta za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, kar pomeni, da ne bo postala cenejša alternativa za tranzitni tovorni promet. 

»Do rezultata je tokrat prišlo, ker nisem nikogar prosil, da naredi uslugo Mariboru, ampak pozval k spoštovanju vladne uredbe, po kateri cesta sploh ne ustreza pogojem za hitro cesto, kar je predpogoj za cestninjenje. Samo dejstvo, da je v lasti Družbe za avtoceste Republike Slovenije, ne opravičuje kategorizacije kot hitre ceste,« pravi Jurišič in ponudi slikovito primerjavo: 

»To je približno tako, kot bi bila voda Zala obdavčena kot alkoholna pijača samo zaradi dejstva, da jo polnijo v pivovarni.«

Jurišič, kot dodaja, meni, da je na tak način uspel dokazati, da cesta ne ustreza kriterijem za hitro cesto in je cestninjenje nezakonito, pa tudi, da je interesu vseh iskanje dogovora, ne rešitve na sodiščih.

»Res je, da je ministrica Alenka Bratušek v svoji prvi izjavi prekategorizacijo povezovala z odplačnim prenosom z DARS na DRSI, kar je za krajši čas prevesilo tehtnico v smer sodne poti, a je na podlagi dodatne razlage, v kateri smo jasno povedali, da Maribor ne zanima, kdo je lastnik, ampak vzpostavitev zakonitega stanja, tudi sama zadevo podrobno proučila in javnosti sporočila, da vse naše navedbe držijo ter da je potrebna vzpostavitev zakonitega stanja oziroma končanje z nezakonite zahteve po vinjeti na tej cesti,« pojasnjuje Jurišič.

Vinjeto je sicer že kupil pravi: »Da, saj pogosto uporabljam slovenske avtoceste. Ceste R2 430 pa vinjeti navkljub skoraj ne uporabljam.«

Komentarji (2)

Navijac (ni preverjeno)

Rome-)?
Vecni funkcionar

zeleni mladi (ni preverjeno)

hvala za nekaj, kar bo imelo vpliv na 0,00001% prebivalcev.

Starejše novice