Foto: Bobo
»Ukrepati moramo hitro in odločno, zato, da najprej zaščitimo najbolj ranljive,« je povedal premier Robert Golob.

Posvet o ukrepih za blažitev draginje, na katerem so med drugim sodelovali predsedniki vseh parlamentarnih strank, je bil po besedah premierja Roberta Goloba konstruktiven in »morda dober temelj za prihodnje, tudi za kakšna druga področja«. Vlada namerava interventno zakonodajo opoziciji predstaviti na naslednjem posvetu, predvidoma konec avgusta.

»Zelo sem zadovoljen s tem, da je bila debata ne samo strokovna, ampak tudi konstruktivna s strani vseh udeležencev,« je po posvetu izpostavil Golob, ki se nadeja, da gre za "dober temelj za razpravo o najtežjih vprašanjih za državo tudi v prihodnje«.

Med političnimi strankami po njegovih besedah praktično ni bilo razhajanj glede tega, kako ukrepati. »Ukrepati pa moramo hitro in odločno, zato, da najprej zaščitimo najbolj ranljive, tudi s ciljnimi ukrepi, v naslednjem koraku pa ne pozabimo na gospodarstvo in skrbimo v enem delu tudi za to, da se gospodarstvo ne ustavi,« je dejal.

Kako bomo preživeli zimo brez redukcij plina?

Energetska stroka je na posvetu predstavila načrt Evropske komisije oz. evropskih plinskih operaterjev, kako preživeti prihajajočo zimo brez redukcij, tudi v primeru, če se dobava ruskega plina v celoti zaustavi. »Ta načrt je pomemben, ker nam daje smernice, kako se vsaka država članica pripravi, da ne pride do zaustavitve dobave končnim odjemalcem,« je povzel.

Vlada je na posvetu predstavila dve vrsti ukrepov. »Na eni strani izenačitev vseh odjemalcev med seboj, se pravi vsi gospodinjskih odjemalcev, tudi če živijo v blokih in tudi če kupujejo električno energijo ali plin od upraviteljev ali skupinskih kotlovnic,« je dejal in napovedal, da bodo te odjemalce izenačili s spremembo zakonodaje.

»Prejšnjo zimo je bila to velika težava, ker so se cene zelo razlikovale med tistimi odjemalci, ki so lahko neposredno kupovali od dobaviteljev, in tistimi, ki so to morali početi v blokih od upraviteljev,« je spomnil.

Interventno zakonodajo je Golob napovedal tudi na področju znižanja stopnje DDV za vse energente. »Ne samo za električno energijo, zemeljski plin, ampak tudi za kurilno olje, lesno biomaso in podobno,« je napovedal.

»Računam, ker ni bilo nobenih nesoglasij, da bosta lahko šli skozi parlament po skrajšanem postopku,« je dejal glede omenjenih zakonskih iniciativ. Izpostavil je tudi, da današnji posvet ni bil zadnji, »ravno obratno, bil je prvi«. Po njegovih besedah bi se v podobni sestavi dobili konec avgusta, do takrat pa bo vlada že predstavila določene interventne zakone, s katerimi namerava opozicijo seznaniti vnaprej.

Novi ukrepi za blažitev draginje

Že v četrtek bo sicer vlada predstavila nove ukrepe za blažitev draginje, nanašajo pa se na regulacijo energentov. Na seji bodo odločali o regulaciji zemeljskega plina.

»Po vzoru električne energije bomo zamejili zgornje cene za prihajajočo zimo na neko raven, ki je vzdržna in bo bistveno nižja od nabavnih tržnih cen. Veljale bodo za zaščitene kategorije,« je napovedal in pojasnil, da to niso le gospodinjski odjemalci in mala podjetja, ampak tudi javni zavodi, ki opravljajo javne storitve, kot so bolnišnice.

V kratkem bodo predstavili tudi ciljne ukrepe draginjskih dodatkov za kategorije, ki to po Golobovih besedah še posebej potrebujejo. »Enako kot pri električni energiji bodo ukrepi, ki bodo izhajali iz regulacije zemeljskega plina, dosegli vse. Cene se znižajo s 1. septembrom za vse odjemalce. Ne za vse enako, ampak vsi bodo deležni teh ukrepov,« je bil jasen.

Na današnjem posvetu so poleg premierja in predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in resornih ministrov, sodelovali tudi stroka, predstavniki energetskih podjetij in vodstvo urada za makroekonomske analize in razvoj.

»Bilo je zelo konstruktivno. Žal nas je k temu prisilila kriza, je pa to mogoče dober temelj za prihodnje, tudi za kakšna druga področja, ne ideološka, ki se tičejo vseh državljank in državljanov enako,« je ponovil Golob.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da je bil sestanek koristen v delu, ko so ekonomski in energetski strokovnjaki predstavili konkretne podatke o trenutni situaciji in nekatere napovedi.

Janša: Golobovi ukrepi niso sporni

Golobov poziv k politični enotnosti pri sprejemanju ukrepov proti draginji pa po njegovih besedah ni bil v ospredju. »Mislim, da vsi vemo, da aktualna opozicija ravna drugače, kot je ravnal del vladajoče koalicije, ko je bil v opozicijski vlogi v preteklosti. Niti SDS in verjamem da niti NSi nikoli nista in ne bosta nasprotovali ukrepom, ki bodo v teh časih dejansko pomagali ljudem, gospodarstvu in kmetijstvu,« je dejal in dodal, da bo treba pri konkretnih ukrepih pogledati, če dejansko gredo v to smer.

Ukrepi, ki jih je danes predstavila vlada, po Janševi oceni niso bili sporni. »Je bilo pa veliko tega, kar smo slišali s strani vladnih predstavnikov, predstavljeno v obliki dilem. Gre predvsem za dileme, ali naslovit to draginjo pri davkih ali pri subvencijah. Vsi so se izogibal besedi energetski ali pa draginjski vavčer,« je še dejal.

Predsednik SDS sicer meni, da bi bila vlada lahko morda kljub poletnem času bolj aktivna pri sprejemanju ukrepov. »Zdaj smo že krepko v drugi fazi te draginjske krize, ki se poglablja še z visoko inflacijo, neke velike naglice, pa tudi pritiskov z vaše strani, pa ni čutiti, je dejal novinarjem ob odhodu s posveta.«

Predsednik NSi Matej Tonin je bil s posvetom zadovoljen. Tudi sam je ocenil, da je bila debata konstruktivna. »Seznanili smo se s tem, kakšna situacija nas čaka jeseni. Mislim, da smo začrtali nekaj konstruktivnostih predlogov, kako se soočiti z izzivi, ki nas čakajo,« je povzel in ocenil, da bi bilo treba to vrsto sodelovanja tudi v prihodnosti krepiti, saj se mu zdi, da daje prave sadove.

Starejše novice