Foto: BoBo
Začela so se se zaslišanja kandidatov za ministre.

Začela so se zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori in komisijo DZ. Prva sta na vrsti kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han in kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu Matej Arčon. Danes bodo zaslišani še trije kandidati.

Nekaj pred deveto uro je v državni zbor prispel kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu Matej Arčon, ki je dejal, da je optimist in da pričakuje konstruktivno razpravo.

»Slovenci v zamejstvu in po svetu so tema, ki nas povezuje in združuje,« je dejal. Bolj pričakuje pobude, kaj lahko skupaj naredijo, da bo Slovencem po svetu bolje. Pravi, da treme nima.

Komisija že odločila

Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.

Kaj pravi Han?

Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han je pred zaslišanjem povedal, da bo poslancem predstavil svojo vizijo in pogled na resor, ki ga bo opravljal.

»Danes sem po 18 letih znova dobil občutek o pomembnosti te hiše, pomembnosti poslancev,« je dejal.

Upa, da se bodo dobro pogovorili, izmenjali stališča, sam pa bo poslušal tudi poslance opozicije, pravi. »Mislim, da moramo v tej državi skupaj veslati, da bomo prišli do rezultatov, ki si jih skupaj želimo,« pravi. Na vprašanje, ali ima pred zaslišanjem tremo, pa je odgovoril z »absolutno«.

Član odbora DZ za gospodarstvo, poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da Hana pozna vrsto let in da sta korektno sodelovala. Vprašanje pa je po njegovem mnenju, ali bo minister za gospodarstvo imel poseben status pri predsedniku vlade.

»Ali mu bo predsednik vlade prisluhnil, ali pa bo to vlado vodil Luka Mesec z ulico, samo to vprašanje je,« pravi Breznik, ki dodaja, da bo imel Han pri tem »nično vlogo.«

Na zaslišanju tudi Jevšek

Ob 13. uri bo na na skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za gospodarstvo zaslišan kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek.

DZ bo zaslišanja nadaljeval ob 17. uri, ko se bo sestal odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki bo zaslišal kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. Papič naj bi sicer po predvideni spremembi zakona o vladi prevzel resor za visoko šolstvo.

Zaslišanja preostalih kandidatov

Prav tako bo ob 17. uri zasedal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo zaslišali kandidatko za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Preostali kandidati za ministre bodo matičnim odborom odgovarjali še v ponedeljek in torek. Če bodo uspešno prestali zaslišanja, bo DZ o vladi kot celoti predvidoma glasoval že v sredo.

Komentarji (4)

. (ni preverjeno)

psi so krivi..

. (ni preverjeno)

konco bomo zvedeli kdo kral mace

. (ni preverjeno)

zbunjen,kilav,se bolj kilav

Marina Rose (ni preverjeno)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice