Slika je simbolična.
Potem ko so kmetje v petek z opozorilnimi protesti zahtevali spodbudno okolje za kmetovanje, bodo prihodnji teden s predstavniki vlade sedli za skupno mizo.

Sestanek kmetijske ministrice Irene Šinko s predstavniki kmetov bo v ponedeljek popoldan pri predsedniku vlade Robertu Golobu, so za STA povedali na kmetijskem ministrstvu.

Proteste je v petek na več lokacijah po državi organiziral Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu.

Povod so bile predvsem okoljske zahteve do kmetov. »Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, sedaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah,« je prejšnji teden za STA dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča.

30 lokacij, 5000 kmetov

Protestov na približno 30 lokacijah se je po oceni sindikata udeležilo najmanj 5000 kmetov, ki so s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in dali politiki jasen signal, da jim je treba prisluhniti.

Vladi so dali deset dni časa, da se sestane z njimi, sicer bodo proteste stopnjevali.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v osem točk. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Komentarji (4)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

tako je
Kmetje so steber družbe
Na kmete je treba gledat kot na gonilno silo razvoja države
Mi pa bi dali več denarja za šport kot pa za kmetje
Ej muceki tako pa ne gre

Mbb (ni preverjeno)

Kaj ima jaz od kmetov ? Samo smrad ,ki ga trosijo po njivah in celi Maribor smrdi . Naj si gnojnico požerejo sami .

In reply to by Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Težko je razumet te naše Slovenske kmete! Zahtevajo raznorazne donacije a potem svoje pridelke prodajajo v tujino?

Republik Steiermark (ni preverjeno)

Proti ljubljanski politiki

Starejše novice