Slika je simbolična.
V sredo prihajajo digitalni boni, ki jih bo mogoče koristiti za nakup računalniške opreme. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je sicer do tega ukrepa prejšnje vlade kritična.

Predsednik vlade Robert Golob je bil včeraj v Mariboru na prvem delovnem obisku katerega od slovenskih mest. Poleg Goloba sta Maribor obiskali tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Stojmenova Duh je ob koncu obiska odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi z digitalnim bonom '22. Ti bodo namenjeni spodbujanju digitalne vključenosti, vrednost bona pa bo 150 evrov.

Digitalne bone '22 bodo mladi lahko koristili od 15. junija do 30. novembra 2022.

Prejeli jih bodo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti rednega in izrednega študija.

Postopek za unovčitev zelo enostaven

»Postopek je zelo podoben kot pri turističnih bonih,« je pojasnila Stojmenova Duh: »Upravičenci lahko gredo v trgovino ali opravijo nakup preko spleta, izpolnijo izjavo, ki je na voljo na spletni strani.«

Slovenski študentje, ki se šolajo v tujini, morajo posebej izpolniti dodatno izjavo in jo poslati na ministrstvo, kjer bodo preverili, ali so dejansko vpisani na navedeno šolo. 

»Nakup opreme je možen zgolj pri poslovnih subjektih v Sloveniji,« dodaja ministrica. 

Starejši bodo morali na digitalni bon še malo počakati

Digitalne bone bodo lahko koristili tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti. »Pri starejših je pogoj, da se udeležijo usposabljanja,« pojasnjuje Stojmenova Duh.

»V tem trenutku poteka razpis izvajalce teh usposabljanj,« dodaja. Razpis se bo zaključil do konca julija. 

Stojmenova Duh: »Za nekoga 150 evrov lahko pomeni zelo veliko, za nekoga drugega ni dosti«

Stojmenova Duh je ob tem do digitalnih bonov, ki jih je pripravila in sprejela prejšnja vlaga, kritična.

Kot pravi, lahko ti boni pomagajo, a niso najbolje dorečeni. »Za nekoga 150 evrov lahko pomeni zelo veliko, za nekoga drugega ni dosti,« razlaga. 

Pri digitalnih bonih za starejše se lahko prijavi vsak, število bonov je omejeno. Na ministrstvu so se zato odločili, da bodo uvedli projekt multipliciranja: »Da bomo naučili starejše, ki bodo nato izobraževali še ostale.

Kot pravi ministrica, si želijo ukrepati tam, kjer je manko digitalnih kompetenc. Sedaj se namreč ne preverja, ali je nekdo digitalno pismen, ali ni. »Prvi, ki pride, prvi dobi,« razlaga in dodaja: »Kar mi želimo, je zmanjšati digitalni razkorak in ukrepati tam, kjer je dejansko potreba.«

Na ministrstvu zato predvidevajo, da se bodo prijavili tisti, ki so že digitalno pismeni, ne pa tisti, ki se nikoli niso srečali z računalniki. 

Sorojenci, polbratje in polsestre lahko bone združijo

Digitalni boni bodo namenjeni nakupu moderne računalniške opreme, ki jim bo omogočila lažje šolanje in digitalno vključenost. Koristiti jih bo možno pri ponudnikih s sedežem v Sloveniji za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme.

Izbor izdelkov, ki jih bomo lahko kupili z digitalnimi boni, je kar širok. 

Unovčili jih bomo lahko za nakup: 
1.    prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,
2.    priklopne postaje za prenosni računalnik,
3.    računalniškega zaslona,
4.    tipkovnice in miške,
5.    digitalnega papirja,
6.    digitalnega peresa,
7.    čitalnika pametne kartice,
8.    spletne kamere,
9.    slušalk z mikrofonom,
10.    večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,
11.    3D tiskalnika,
12.    zunanje pomnilniške enote,
13.    posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in
14.    kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Če bodo bratje, sestre, polbratje oziroma polsestre želeli bone združiti, bo treba predložiti tudi izjavo o združitvi digitalnih bonov. Ne bo pa mogoče prenašati bonov od babic in dedkov do vnukov. 

Starejše novice