Foto: Bobo
Milan Krek meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel »po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali« nad njim po menjavi vlade.

Da je Krek odstopil, se je neuradno izvedelo že v sredo, včeraj pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.

Krek meni, da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, »da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj Nacionalnega inštituta za javno zdravje.«

Naknadno je Krek v izjavi še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje zaradi »nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.«

V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. »Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,« je dodal.

V mislih ima kazensko ovadbo

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, »ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.« 

Dodal je tudi, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Koba (ni preverjeno)

O, ubožec! Ni videti, da bi te kaj pritisniliii........!

Surfeiter (ni preverjeno)

Zdaj vidite kdo vam je krojil usodo ob namišljenem virusu? Bolnik!

Mestjanar (ni preverjeno)

Milan je definitivno tata-mata za jeclavega in pa Tanjinega (SD) Brankeca, ki je vodstvene izkušnje za kand. na dir. funkcijo SB CE izkazoval s 5 l. vodenjem športnega kluba Shotokan. Ker so ga zavrnili, se je pritožil in na upr. sodišču s 'karate' argumentom uspel. Brankec, ki je zaposlen na NIJZ, je še str. sodelavec na Fak. za zdr. vede v MB, od prejšnjega tedna pa še član sveta zavoda na UKC MB in Onk. inštituta LJ. Impresivno! Multipraktik. Pa pravijo, da so Štajerci bunkeljni.

Starejše novice