Ameriški poslovnež slovenskih korenin James Lukežič preko svojega podjetja tudi v 15-dnevnem dodatnem roku ni poravnal kupnine za nakup mariborskega Vinaga. Lukežič zagotavlja, da ima denar in da bo kupnina plačana po novem letu.

Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je za STA povedal, da je od Jamesa Lukežiča zahteval dokazila o tem, da denar ima in časovni načrt plačila. V primeru izpolnjenih zahtev, bo lahko upniški odbor zaprosil za podaljšanje roka plačila.

V začetku oktobra je po opravljeni dražbi Prelogar z Lukežičem podpisal 1,96 milijona evrov vredno kupoprodajno pogodbo, s katero se je Lukežič zavezal, da bo kupnina poravnana do 11. decembra. Ker lahko kupec v skladu z insolvenčno zakonodajo pri plačilu kupnine zamudi 15 dni, je stečajni upravitelj počakal še dva tedna. Ker plačila ni bilo, bi lahko prekinil pogodbo in razpisal novo dražbo.

Lukežič je Vinag odkupil preko družbe ZAG 2008, ki je bila takrat še v posredni lasti Mojce Perhavc, skrbnice terjatev zahtevnejših primerov pri Družbi za upravljanje terjatev bank. Lukežič je za sodelovanje na dražbi moral vplačati 180.000 evrov, a po podatkih Siol.net za varščino ni prispeval niti evra.

Varščino naj bi prispevali nekateri drugi slovenski poslovneži. Nekateri izmed njih so pred leti imeli pomembno vlogo pri ustanavljanju Družbe za upravljanje terjatev bank, danes pa imajo dober dostop do informacij o poslih.

Denar za varščino naj bi prispevali Janko Jenko, nekdanji izvršni direktor Državljanske liste, ki je za Lukežiča prek podjetja PCX Invest založil 120.000 evrov Aleša Ahčana, lastnika svetovalnega podjetja Incertus, ki je tudi predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti ter od Stanislave Šmon, ki je vodja zagotavljanja kakovosti v letalskih operacijah misije Organizacije združenih narodov.

Lukežič je sicer vse govorice zavračal in zanikal tudi to, da naj bi do denarja skušal priti s pomočjo kredita na slovenskih bankah. Trdil je, da bo kupnino poravnal sam. Ostro je zavrnil tudi obtožbe nekaterih slovenskih vinarjev v Večeru o domnevno slabih poslovnih navadah in jim celo napovedal tožbe.

FOTO: Bobo

Preberite še

Starejše novice