Slika je simbolična (foto: Mediaspeed).
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se zaradi zahtevnega poteka bolezni ni morala udeležiti 7. Konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki poteka na Brdu pri Kranju.

Ministrica Simona Kustec bi danes morala imeti govor ob začetku konference ravnateljev, vendar ji je to onemogočila okužba z koronavirusom.

Kot je zapisala v pisnem nagovoru ravnateljem, ima zahteven potek bolezni. Kaj sporoča ravnateljem dva tedna pred začetkom šole?

Kot smo že poročali, je pred kratkim na družbenem omrežju Twitter zapisala, da se je okužila s koronavirusom in da »covid-19 ne izbira«.

Ker se konference ni udeležila, je poslala pisni nagovor, v katerem je razkrila, da se sooča z zahtevno obliko koronavirusa

Pred začetkom novega šolskega leta sta se po njenem mnenju vzgoja in izobraževanje znašli pred tremi velikimi križišči.

Njeno pismo objavljamo v celoti.

»Spoštovani ravnateljice in ravnatelji, učiteljski zbori in vsi drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju!

Z veseljem in hkrati obžalovanjem, ker zaradi zahtevnega poteka covid-19 bolezni žal ne morem biti osebno z vami, vam želim na vaš današnji dan nameniti nekaj sporočil.

Sporočil, ki bodo hkrati služila tudi kot moja nadaljnja zaveza vašemu strokovnemu delu in najboljšemu znanju naših otrok v sicer ne najboljših časih.

Vzgoja in izobraževanje aktualnega časa sta se povsod po svetu, ne zgolj pri nas in tudi ne zgolj na našem področju dela, znašla pred tremi velikimi križišči.

1) Prvo križišče je profesionalno, strokovno. Povezano je z vprašanjem, ali in kakšne nove podobe znanja ter vzgojno-izobraževalnih procesov potrebujejo naši otroci in naša družba prihodnosti. Koliko in na kakšen način nam pri tem lahko pomagajo prav vaše izkušnje, pristopi, znanja aktualnega covid-19 časa.

2) Drugo križišče je menedžersko, upravljavsko. Kako v razmerah, ki jih enakovredno močno kot pedagoška stroka v skrbi za zdravje v prostorih vrtcev in šol opredeljujejo nepedagoške, a enakovredno pomembne stroke – zdravstvena, epidemiološka, psihološka. Na kakšen način kot vodja poiskati najbolj optimalne načine vodenja svojih zaposlenih? Vodenja, ki se pri dobremu vodji razlikuje od zavoda do zavoda, ker niti eden ni popolnoma enak drugemu, ker se zavodi razlikujejo po velikosti, številu zaposlenih, otrok, prostorih, kulturnem okolju, zahtevah in pričakovanjih staršev.

3) Tretje veliko križišče pa je največje in najbolj zahtevno. To je križišče vrednot, srca, empatije, ki jih skupaj s svojim strokovnim in vodstvenim delom znotraj in zunaj vrtcev in šol kažete zaposleni. Ta del izpita je vedno bil in je prav v tem Covid-19 obdobju najtežji. Kako se soočiti s številnimi pritiski, pomisleki, nezadovoljstvi, tudi grožnjami, zastraševanji, poniževanji? Odgovore na vse to nam velika večina vas kaže že cel čas – z neumornim iskanjem rešitev, tudi kompromisov, pomirjanjem zaposlenih, otrok, staršev, širše skupnosti! Z zaupanjem v znanost! S potrpežljivostjo in optimizmom, z medsebojno pomočjo! Na takšen način se iskreno premaguje to nesrečno obdobje! Na takšen način se strokovno in človeško brezpogojno bori za znanje naših otrok. Na takšne in zgolj na takšne načine se bom tudi sama kot vaša resorna ministrica še naprej borila za vas, za vaše delo, za našo prihodnost. Kot univerzitetna profesorica z dvajsetletno mednarodno kariero ne bom podlegala grožnjam, žalitvam, neutemeljnim sramotenjem in poskusom razčlovečenja tistih, ki žal tudi prostor vzgoje in izobraževanja naših otrok, vas in vašega dela zlorabljajo za svoje ozke, egoistične, pogosto, žal tudi strankarske politične interese. Ni me strah! Za znanje in zdravje naših otrok in vašega strokovnega dela bom vedno stala prva v vrsti!

Spoštovani vsi, želim vam plodno konferenco in se vam še enkrat zahvaljujem za ves strokovno vodstveni doprinos v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru sedanjosti in prihodnosti. Štejejo dejstva! To, da ste skupaj z vašimi zaposlenimi vaše znanje primerljivo uspešno predajali učencem tudi v času epidemije koronavirusa,  da so uspešno napredovali, se vpisali v srednje šole, na fakultete – to šteje!

Posebna zahvala velja tudi Zavodu Republike Slovenije za šolstvo za že sedmo izvedbo osrednjega državnega tradicionalnega strokovnega srečanja, že drugič zapored v zahtevnih razmerah. Zahvala in čestitke vam in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje za svežo, pomembno dopolnjeno izdajo publikacije z modeli izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem covid šolskem letu 2021/22, ki ste jo s številnimi sodelavci pripravljali celo poletje, ob stalno spreminjajočih se in novo pojavnih epidemičnih razmerah.

Spoštovani vsi, zaposleni na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodu Republike Slovenije za šolstvo smo tukaj za vas, za oporo in podporo vaši strokovni in vodstveni integriteti, za znanje naših otrok – za vse pod enakimi pogoji, z dejstvi, dejanji in dostojanstvom!«

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

Komentarji (6)

Hugolina (ni preverjeno)

Z gospo ministrico imamo sedaj dokaz, da cepivo ne ščiti pred boleznjio, tudi pred "težjim potekom" ne, zato bi bilo edino razumno, da se morajo tudi cepljeni testirati.

Ajsjjsjsks (ni preverjeno)

Cepivo definitivno ne ščiti. Nujna je izolacija in lockdown, dojemite že

In reply to by Hugolina (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Kako veš, da je ta gospa bila cepljena? Morda so ji samo solno raztopino vbrizgavali :-)!

Hugolina (ni preverjeno)

Kdo bi vedel, če je res samo fiziološka raztopina ne pa cepivo, tega nikoli ne izvemo. V vsakem primeru pa slaba reklama za cepljenje.

In reply to by pohorskisvizec

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Kdo bi vedel ali so pomembneži zares cepljeni, če pa so pomeni to slabo reklamo za vsiljevanje cepljenja. Pustijo naj nas pri miru, naj se okužimo, mladim večinoma ne bo nič, stari s pridruženimi boleznimi pa bodo kot doslej zbolevali in umirali, kot vedno doslej, pa če so ali niso cepljeni.

stajerc2 (ni preverjeno)

V tem ni dovolj zasluzka!

In reply to by Koncajte novin… (ni preverjeno)

Starejše novice