Kaj se obeta? Danes bodo izvedli volitve v svet delavcev, ki ga bodo oblikovali na pobudo konfederacije, obe strani pa pričakujeta tudi dogovor o odpuščenih delavcih, da bi se izognili napovedani tožbi.

Člani pogajalskih skupin delojemalcev Konfederacije slovenskih sindikatov in delodajalca Magna Steyr so se včeraj prvič sestali z namenom otvoritve pogajanj v zvezi s sklenitvijo podjetniške kolektivne pogodbe. Obe strani sta po prvem sestanku zagotovili, da so pogajanja tekla v konstruktivnem vzdušju. 

Interes za sklenitev kolektivne pogodbe naj bi bil obojestranski, a v podrobnosti dogovora menda še niso zakorakali.

»Našli smo skupno pot, kako naprej. Pogajanja smo začeli zelo odprto, zelo dobra pogajanja in odločili smo se, kdaj bo naslednji sestanek,« je po pogajanjih dejal David Adam, direktor lakirnice. 

Pogajanja se bodo nadaljevala oktobra, a že ta petek bodo s sindikati znova sedli za isto mizo. Tema pogovora? Odpuščena šesterica in napovedana tožba.

»Predvidevam, da bomo neko rešitev našli, ker niti njim niti nam ni v interesu, da gremo na sodišče,« je zagotovil predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak

Kakšno rešitev imajo v mislih, ne razkriva niti direktor lakirnice: »Strinjali smo se, da ne bomo šli v podrobnosti v medijih, pogovorili se bomo s KSS in našli rešitev, ki je sprejemljiva za vse strani.«

Odvetnica odpuščenih Magninih delavcev Tina Gubenšek je sicer pred dnevi dejala, da se bodo tožeči sami odločili, ali bodo zahtevali vrnitev na delovno mesto ali odškodnino: »So pa pri nas odškodnine relativno nizke, govorimo o višini treh do šestih mesečnih neto plač.«

Poleg tega bodo danes izvedli volitve v svet delavcev, ki ga bodo oblikovali na pobudo konfederacije. Pereča problematika pa ostajajo malice.

»V okviru pogajanj za kolektivno pogodbo bomo našli rešitev, s katero bodo vsi zaposleni zadovoljni. Mogoče bo to, da si bo vsak izbral, ali bo jedel ali ne, trenutno je obvezno prehranjevanje v njihovi jedilnici,« dodaja Novak.

Pred nekaj več kot dvema tednoma so namreč zaposleni iz proizvodnje ves teden bojkotirali malice, saj naj te ne bi bile dovolj kakovostne. Na očitke so iz Magne že odgovorili: »Skladno s kolektivno pogodbo za kovinsko industrijo družba Magna zagotavlja ustrezno prehrano zaposelnih in izpolnjuje vse svoje obveznosti v tem pogledu. Celo več kot to, prepričani smo, da eden največjih tovrstnih slovenskih ponudnikov prehrane zagotavlja dobro kakovost prehrane, prav tako hrano strežemo v novi in lično urejeni restavraciji.«

Komentarji (1)

Navijac (ni preverjeno)

Sapunica se razpleta-)
Pa da vidimo naslednjo epizodo

Starejše novice