Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Zaradi draženja energentov se Mariborčanom obetajo višje položnice daljinskega ogrevanja, a na Energetiki Maribor zatrjujejo, da ne toliko, kot so sprva napovedovali. Kaj se torej obeta Mariborčanom?

Visoke cene toplote daljinskega ogrevanja na položnicah in napovedi o nadaljnjih podražitvah zadnje dni na noge spravljajo prebivalce nekaterih občin. 

Prihodnji meseci bodo tako težki tudi za marsikaterega Mariborčana, saj so v Energetiki Maribor dva tedna nazaj sporočili, da se bo cena daljinskega ogrevanja močno zvišala.

Natančneje za 87 odstotkov, kar pomeni 50 evrov pribitka na povprečni položnici.

Na povišane cene ogrevanja se je danes odzval tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Kako torej komentira povišan porast cen daljinskega ogrevanja in kaj obljublja Mariborčanom?

Občanom bi lahko omogočili možnost obročnega odplačevanja

Župan Saša Arsenovič je danes poudaril, da si tako na občini kot z zaposlenimi v Energetiki Maribor in na Javnem holdingu Maribor prizadevajo, da bi bila cena daljinskega ogrevanja za končnega odjemalca vzdržna in manjša od nedavno sporočenih.

»Iščemo notranje rezerve, čakamo in pričakujemo, da bo še vlada pri tem odigrala del svoje vloge tukaj. Če tega slučajno ne bo, v kar dvomim, bomo pa verjetno omogočili obročno odplačevanje v mesecih, ko toplote ne potrebujemo, torej od maja do septembra,« pravi Arsenovič.

Bi lahko občina odjemalcem pomagala tudi z energetskimi vavčerji, kot je bila to praksa v prejšnjem letu? Arsenovič pravi, da ne.

»Takrat plin ni bil zakupljen, ko bi lahko in bi moral bit, sedaj pa smo imeli situacijo, da plina nismo mogli kupiti in smo se decembra s tem obremenjevali in nato oddahnili,« razlaga mariborski župan. 

Energetika Maribor je namreč konec prejšnjega leta za leto 2023 podpisala pogodbo o dobavi zemeljskega plina kot vhodnega energenta za proizvodnjo toplote z edinim ponudnikom, družbo Petrol.

Arsenovič: Breme ne moremo v celoti prenesti na občino in Energetiko

Primarni energent za proizvodnjo toplotne energije v sistemu Energetike Maribor, ki s toploto in toplo sanitarno vodo oskrbuje 13.403 gospodinjske odjemalce in približno 380 ostalih odjemnih mest oziroma poslovnih prostorov, je zemeljski plin.

Na Energetiki Maribor in na Mestni občini Maribor tako poudarjajo, da je ključni razlog za dvig cene, tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce, povišana cena zemeljskega plina

»Razlog za energetsko draginjo vemo vsi, je že eno leto trajajoča vojna. Če se je plin nekoč kupoval med 10 ali 20 evri za megavatno uro, je danes cena 100 ali več. To je petkratnik in to breme ne moremo prenesti niti na Energetiko Maribor, niti na občino v celoti. Delno bo poskrbela država, delno notranje rezerve Energetike, delno občina, delno pa uporabniki,« poudarja Saša Arsenovič.

Tako so v Energetiki Maribor v letu 2022 zemeljski plin kot osnovno gorivo za proizvodnjo toplote, še lani kupovali po povprečni ceni 20,49 evra za megavatno uro. Letos je cena 106,03 evra, zaradi vladne uredbe o zamejitvi cen plina pa plačujejo 73 evrov.

V Energetiki Maribor kljub vsemu napovedujejo nižje cene

Med tem, ko bodo gospodinjstva za daljinsko ogrevanje v Mariboru plačala 87 odstotkov več, se še večji dvig obeta poslovnim odjemalcem, ki bo znašal kar 200 odstotkov. Med njimi so tudi javne ustanove, denimo vrtci, ki vzporedno z dviganjem stroškov že napovedujejo dvig cen oskrbnin.

Kot razlaga Boris Novak, direktor Energetike Maribor, pogovori med Energetiko in ministrstvom za infrastrukturo tečejo že od junija prejšnjega leta. 

Je pa Novak razkril, da so na Energetiki Maribor v zadnjih dneh opravili dodatne izračune cen daljinskega ogrevanja. »Upam si napovedati, da bodo cene, ki smo jih objavljali v komunikacijah z javnostmi, nekoliko nižje. Koliko ne vem, tega ne znam odgovoriti. Upam pa si napovedati nižje cene za gospodinjstva in celo za poslovne odjemalce,« še dodaja Novak.

Vlada izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja

Je pa vlada na današnji dopisni seji sprejelo uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja. Vlada lahko, če pride do nesorazmernega dviga cen energentov, določi, da se cena toplote iz daljinskega ogrevanja ali dodatki k tarifnim postavkam oblikujejo tako, da ne bo presežen določen nivo tarifne postavke. 

Vlada je sicer že konec oktobra za distributerje toplote določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce.

»Iz analize Agencije za energijo, ki prikazuje povprečne maloprodajne cene toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, izhaja, da je prišlo do nesorazmernega povečanja cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja. Razlike med sistemi v Sloveniji so iz različnih razlogov zelo velike. Ključni razlog je gorivo, ki ga posamezni sistem uporablja, poleg tega pa so sistemi tehnično zelo različni in tudi različno upravljani,« so ob sprejemu uredbe zapisali po dopisni seji vlade.

Vlada je s to uredbo določila najvišjo višino tarifne postavke za variabilni del cene toplote za dobavo toplote iz distribucijskih sistemov, kjer se dejavnost distribucije toplote izvaja kot gospodarska javna služba, in sicer za gospodinjske odjemalce.

To velja za vse gospodinjske odjemalce, tako tiste, ki prevzemajo toploto iz distribucijskega sistema preko individualnega, kot tudi skupnega odjemnega mesta. 

Najvišja dovoljena tarifna postavka za variabilni del cene toplote po tej uredbi tako znaša 98,70 evrov ma megavatno uro, velja pa za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2023.

Najvišja tarifna postavka, ki je določena v tej uredbi, bo vplivala na znižanje cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja, od 59, kjer se distribucija topote izvaja kot gospodarska javna služba, tudi v Mariboru.

Komentarji (13)

Jankec (ni preverjeno)

Kako že Alfi poje v eni od svojih popevk?Aja,"pleši,pleši,pleši.....".Kar so voli volili to voli imajo.

Mariborčan 1975 (ni preverjeno)

ja res je, če nebi volili Arsenoviča ne bi Rusi napadli Ukrajine.

In reply to by Jankec (ni preverjeno)

Rola (ni preverjeno)

Beži jankec beži jankec cug ti bo pobegel za Ormož.

In reply to by Jankec (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Energetika in Petrol skupaj je najslabša kombinacija.Podražitev je programirana.Cene letijo v nebo!

Andrej59 (ni preverjeno)

Za to je kriv golob s svojo vlado. Kolcalo se nam bo za Janezom.

In reply to by pohorskisvizec

SLO (ni preverjeno)

Tebi se bo kolcalo, ko se ti kolca zas vsaki drek.

In reply to by Andrej59 (ni preverjeno)

Rola (ni preverjeno)

pohorec končno tvoj komentar pije vodo. Da si kritičen do petrola kateri pripada tvojim je neverjeten tvoj napredek.

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Paranoja te še vedno daje rola!

In reply to by Rola (ni preverjeno)

Mona lisa (ni preverjeno)

Odgovornim je vseeno za ljudi. Kako bodo to plačevali delavci z nizkimi dohodki in upokojenci jim dol visi samo da imajo sami polne riti. Isto je to na lokalni in državni ravni. Zahvala gre tistim ki so to volili.

Andrej59 (ni preverjeno)

Bravo, lepo povedano.

In reply to by Mona lisa (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Če bi bil vaš nesposobnež na vladi bi pa bilo vse zastojn? Da si lahko tak nor pa je že zastrašujoče.

In reply to by Mona lisa (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Slo ti nimaš stika z realnostjo! Ti živiš v paralelnem svetu!

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Lucijan (ni preverjeno)

Čestitke Evropskim LGTB nacistom !

Starejše novice