S postopnim vračanjem sodelavcev v pisarne so v Henklu pričeli 11. maja, pri čemer so zaposlene seznanili s posebnimi varnostnimi ukrepi, ki jih morajo upoštevati. 

V družbi Henkel Maribor, kjer med drugim proizvajajo tudi izdelke za osebno higieno, na primer tekoča mila za umivanje rok in kreme za nego rok, ki so bili v času pandemije nujni za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19, menijo, da so se hitro odzvali in se prilagodili novonastali situaciji.

V času spopadanja z zajezitvijo širjenja epidemije koronavirusa so vse napore vlagali v oskrbovanje z izdelki za osebno higieno za več kot 30 trgov v Evropi, vključno s Slovenijo.

»Sedaj, ko se gospodarstvo in prebivalstvo vrača v ustaljene tirnice, tudi v našem podjetju povečujemo proizvodnjo ostalih naših izdelkov,« za Mariborinfo pojasnjuje Christof Vollstedt, direktor družbe Henkel Maribor in vodja proizvodno-oskrbovalne verige. 

Zaposlenim omogočili tedenske posvete z zdravnikom

Pri obvladovanju izrednih razmer so sodelovali tudi s pooblaščenim zunanjim svetovalcem, doktorjem medicine dela Bojanom Lovšetom in tudi z njegovo pomočjo izvajali ukrepe, zaposlenim pa so enkrat tedensko omogočili individualno svetovanje.

»Doktor odgovarja na vprašanja zaposlenih in jih spodbuja k upoštevanju sprejetih ukrepov. Poseben poudarek smo namenili upoštevanju ustrezne varnostne razdalje - 1,5 metra,« še pojasnjuje direktor družbe Henkel Maribor in opozarja, da zaradi narave dela v proizvodnji veljajo strogi higienski ukrepi, ki so jih v času epidemije še nadgradili.

11. maja začeli s postopnim vračanjem v pisarne

Okoli 25 odstotkom delavcem, od sicer 700 zaposlenih, so omogočili delo od doma, a v vseh oddelkih to ni možno. Delavci v proizvodnji so nadaljevali z delom tudi v času razsajanja koronavirusa. S postopnim vračanjem sodelavcev v pisarne pa so pričeli 11. maja, pri čemer so zaposlene seznanili s posebnimi varnostnimi ukrepi, ki jih morajo upoštevati. 

»Kot primer, v jedilnici smo omejili število stolov in prilagodili sedežni red. S talnimi oznakami smo nakazali priporočljivo gibanje zaposlenih. To velja tudi za kadilnico, v kateri smo zraven namestitve talnih oznak omejili maksimalno število ljudi. Vse ukrepe redno preverja tudi pooblaščeni doktor medicine dela, s katerim izobražujemo naše zaposlene,« dodaja Vollstedt.

Začasno ustavili le študentsko delo

V Henklu pravijo, da so zanesljiv delodajalec, ki potrebe po delovni sili uravnava glede na naročila s pomočjo začasnih delavcev in študentov. 

»V teh težkih časih števila zaposlenih ne spreminjamo. Da bi zaščitili zdravje naših delavcev in preprečili širjenje virusa, smo začasno ustavili le študentsko delo. Kjer je to možno, smo se z zaposlenimi dogovorili za delo od doma in jim dali na voljo vso potrebno IT-opremo ter omogočili dostop do delovnih orodij, pojasnjuje Vollstedt.

Globalno podjetje s proizvodnjo tudi v Mariboru poudarja, da imajo vnaprej dobro pripravljene scenarije različnih situacij in redno izvajajo številne treninge. 

V prihodnjih tednih bo jasno, kako bodo videti 'nove stare tirnice'

»A vendar – menim, da ni akcijskega načrta, ki bi pripravil podjetja oziroma katerokoli državo na globalno pandemijo, ki smo ji bili priča. Zaupali smo treningom, ki smo jih imeli za primer kriznih situacij in strogim navodilom, s katerimi skrbimo za zdravje in varnost naših zaposlenih. Vse skupaj je potekalo pod nadzorom vodij, ki so odgovorni za korporativno varnost in so skrbeli, da se so se globalna navodila izvajala tudi lokalno,« pojasnjuje direktor.

»Kljub vsem izzivom, ki smo jim bili priča, sem zelo hvaležen svoji ekipi in vsem sodelavcem za njihovo odgovorno ravnanje in odlično timsko delo. Brez njihove fleksibilnosti, prilagodljivosti in vztrajnosti, bi gotovo težko kontinuirano proizvajali naše izdelke, kar nam omogoča, da bomo lahko normalno delovali tudi v prihodnje. Ne pričakujem večjih izzivov ali sprememb v proizvodnem procesu, a zagotovo bomo v prihajajočih tednih videli, kako bodo 'nove stare tirnice' izgledale,« še zaključuje Vollstedt.

Starejše novice