Foto: Jaka Arbutina
V sklopu 55. Mednarodno obrtnega sejma MOS se predstavlja tudi ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Ena osrednjih tem, s katero se ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj predstavlja na razstavnem prostoru, je pametna specializacija.

Večja konkurenčnost eden temeljnih ciljev

Kot pravi Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, je v kohezijskem obdobju 2021 - 2027, v katerega smo že vstopili, eden od temeljnih ciljev namenjen večji konkurenčnosti slovenskega in evropskega gospodarstva glede na svetovno gospodarstvo.

»To pa bomo lahko dosegli samo, ko bomo razvijali nove modele, nove znanstvene dosežke, in samo na ta način bomo lahko konkurenčni,« pravi Jevšek.

V okru tega je pametna specializacija kot strateški cilj, opredeljen kot tisti, ki bo to zagotavljal. Kajti brez konkurenčnosti in večjega razvoja znanosti v slovenskem in evropskem prostoru si je težko predstavljati boljšo konkurenčnost.

P†raktično 100-odstotno počrpali evropska sredstva

Na področju kohezije pa se trenutek zapira kohezijsko obdobje 2014 - 2020.

»Moram povedati, da smo praktično 100-odstotno počrpali evropska sredstva v višini 3,3 milijarde evrov, in da sedaj že koristimo sredstva iz tako imenovanega ‘overcommitmenta’, to je do 15 odstotkov iz državnega proračuna,« pojasnjuje minister Jevšek.

Ob poplavah, ki so nedavno prizadele Slovenijo, so poskušali iz tega integralnega dela poiskati, koliko je še tistega denarja, ki do konca leta ne bo porabljen. Identificirali so 50 milijonov evrov, ki jih bodo v prihodnji sklad za obnovo Slovenije. »In to je ves denar, ki ostaja od kohezije 2014 - 2020.«

Na razpolago 3,26 milijarde evrov

Kohezija 2021 - 2027 pa se po besedah Jevška že izvaja in je na razpolago 3,26 milijarde evrov v petih ciljih.

Nekateri razpisi so že objavljeni in razvidni na spletnih straneh ministrstva. 

»V cilju, ki je namenjen ukrepom zaradi podnebnih sprememb, bomo nekaj projektov prioritetno preusmerili v protipoplavno zaščito zaradi razmer, ki jih imamo.«

Prioritetno pomoč po poplavah

In to je denar, ki bo šel iz nove kohezije za protipoplavno zaščito na ogroženih območjih, ki so po besedah Jevška v kar 180 občinah v Sloveniji, kar je skoraj več kot dve tretjini.

»Želim povedati, da bomo absolutni prioritetno tudi iz kohezije pomagali pri obnovi in razvoju Slovenije zaradi poplav, hkrati pa niso ogroženi ostali cilji in projekti, kar je pogosto bojazen tudi pri lokalnih skupnostih in podjetjih,« pravi Jevšek.

Dodaja pa, da se mu zdi prav, da se ne zaustavi celotne Slovenije zato, ker pomagamo prizadetim območjem. Zato bodo poskrbeli, in kot pravi, je dobrih projektov zelo veliko in jih bodo razvijali po načrtu. 

Komentarji (2)

Magna Carta (ni preverjeno)

Prioritetno boste ti in tvoja TEŠ6 tolpa pomagali nakrasti sebi, kot vedno, ker vas po naslednjih volitvah - po 30 na 50 let podlage - več ne bo, in to dobro veste!

Denar ostane (ni preverjeno)

u politiki

In reply to by Magna Carta (ni preverjeno)

Starejše novice