V kitajskem mestu Zhengzhou že stoji mariborski paviljon, ki bo v prihodnjih mesecih v sklopu razstave krajinskih ureditev Garden Expo predstavljal Maribor in Slovenijo.

Sredi kitajskega mesta Zhengzhou že stoji paviljon mesta Maribor. Mestna občina Maribor se je namreč odzvala vabilu kitajskih partnerjev za predstavitev mesta, regije in posledično tudi države na razstavi Garden Expo.

V prihodnjem tednu bo sledila uradna otvoritev mednarodne razstave, na kateri se bo Maribor predstavljal vse do meseca maja prihodnje leto. Kot smo na Mariborinfo že poročali se bo Štajerska prestolnica na večinske stroške kitajskih organizatorjev predstavljala pod okriljem lokalnega podjetja in priznane arhitektke Mateje Katrašnik, ki je izdelala podobo paviljona.

»Zavedali smo se odgovornosti tovrstne možnosti predstavitve Maribora, regije in države ter se posledično odločili za sodelovanje z referenčnimi avtorji. Vključili smo arhitektko Matejo Katrašnik, ki je avtor kvalitetne rešitve zasnove Hiše Stare trte v Mariboru,« so za Mariborinfo pred časom povedali na občini.

Prikaz prave Štajerske

Pavilijon bo predstavljal realno sliko štajerske krajine s Pohorskim pogorjem, Slovenskimi goricami in reko Dravo. Vse troje bo implementirano v krajinsko ureditev pavilijona. Posebnost pavilijona bodo za Slovenijo značilni klopotci, ki jih bo mogoče slišati preko zvočne instalacije.

»Osnovna ideja predstavitvenega paviljona je promocija lokalnega karakterja in lokalnih značilnosti regije obiskovalcem razstave. Pri oblikovanju krajine je bil izbran celostni pristop, tako da se ob oblikovanju krajinske ureditve paviljon dvigne kot del krajine. Kot naslon in teoretično ozadje je bila prikazana geostrateška lega mesta kot njegova vrednota in posebej je bila izpostavljena zgodba o Stari trti, ki jo imamo resnično edini na svetu, najstarejšo na svetu,« je za STA povedala arhitektka Mateja Katrašnik.

Priložnost za promocijo in tudi razvoj letališča

Mesto Maribor bo kitajskemu mestu z 9,5 milijoni prebivalcev tako predstavilo lastne turistične prednosti in skušalo promovirati mariborsko oziroma slovensko gospodarstvo na Kitajskem. Glede na to da bo razstava trajna in bo nudila fleksibilno uporabo tako notranjih kot zunanjih površin paviljona – v notranjih prostorih je predvidena stalna razstava predstavitve mesta Maribor – to pomeni dobro promocijo mesta Maribor, kot tudi države. 

»Postavitev paviljona je potrebno gledati tudi skozi prizmo projekta, ki ga uresničuje tuj investitor na Mariborskem letališču, kjer so predvidene direktne letalske linije s kitajskimi mesti in pobratenju z dvema kitajskima mestoma,« so pred štirimi meseci še pojasnili na mariborski občini.

Mestna občina Maribor je odštela 19 tisoč evrov za projektiranje paviljona, ki ga je izvedel biro Arhitez. Ostalo finančno breme je na strani Kitajcev, saj so se gostitelji razstave že ob povabilu zavezali, da bodo pokrili vse stroške postavitve in vzdrževanja objekta.

Preberite še

Starejše novice