Zaposleni zahtevajo plačilo za celotno preteklo obdobje ali vsaj delno odškodnino.

Po poročanju Sveta na Kanalu A naj bi v slovenskem farmacevtskem podjetju Lek, ki deluje tudi v Lendavi, zaposlenim vrsto let napačno obračunavali plače, na škodo zaposlenih.

Lek je napako ugotovili šele v začetku letošnjega leta in zaposlenim sporočil, da jim bo povrnil škodo, a le za zadnjih pet let, kot je zakonsko obvezno.

Delavci so prepričani, da bi jim podjetje Lek moralo izplačati ves znesek, ki jim ga dolguje za vsa pretekla leta.

Delavci so bili šokirani

Delavci, ki delajo v Leku že več let, nekateri celo dve desetletji, so šele letos izvedeli, da jim je podjetje napačno obračunavalo plače, v njihovo škodo.

Zaposleni v podjetju so bili šokirani in presenečeni. Za Svet na Kanalu A so dejali, da so razočarani, saj za vsa leta dela, dežurstev in nadur niso dobili ustreznega plačila.

Lek je za napako ugotovil, ko so zamenjali izvajalca obračunavanja plač, pri čemer je ta naredil skrben pregled z revizorjem. Revizor je naletel na ogromne pomanjkljivosti v obračunavanju.

Napačno obračunavanje nadomestil za odsotnosti z dela, kot so dopusti, bolniške in druge oblike plačanih odsotnosti. Naredili so tudi napake pri obračunavanju dodatkov, kot so dodatki za izmensko delo, praznično delo, nočno delo in dodatki za delo v neugodnih delovnih razmerah. 

Škoda naj bi znašala okoli 100 milijonov evrov

Vsaj 3000 delavcev naj bi bilo oškodovanih za obdobje dvajsetih let. To pomeni, da je od leta 2003 dalje, ko je Lek prevzel Novartis, skupna škoda narasla na približno 100 milijonov evrov, so prepričani nekateri zaposleni.

V povprečju naj bi zaposleni bili prikrajšani za približno 100 evrov na mesec, pri nekaterih pa je ta številka celo višja.

Zaposleni zahtevajo izplačila za celotno preteklo obdobje

Svet je še poročal, da zaposleni zdaj zahtevajo plačilo za celotno obdobje ali vsaj del odškodnine. Lek pa jim je ponudil le zakonsko obvezno plačilo, ki sega v obdobje zadnjih petih let.

Njihova odvetnica Rosana Lemut Strle pravi, da obstaja upravičen sum, da so se nepravilnosti pri obračunavanju plač dogajala daljše časovno obdobje, česar ni zanikal niti Lek.  

Plačilne liste so bile zadnjih 20 let zelo kompleksne, tako da si nihče od zaposlenih ni vedel izračunati ali preveriti pravilnosti izračuna plače. To je z dopisom zaposlenim letos potrdil tudi sindikat. 

Odvetnica je še dejala, da bi bilo pravično, da bi Lek v dotičnem primeru šel na roko delavcem in jim izplačal večji del odškodnine, kot jo delavci lahko izterjajo oziroma, kot je zakonsko obvezno.

Če je Lek kar 20 let narobe obračunaval plače, pomeni, da je denar, ki naj bi pripadal delavcem, ostal v podjetju, ki je kovalo dobičke.

Komentarji (7)

Leka (ni preverjeno)

Hahaha...nekaterim osamosvoboditeljem pa že 30 let plačujejo dodatek za uspešnost na okopih !

Surfeiter (ni preverjeno)

Povej! Sam nisem nikoli nič dobil ...

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Novartis! Mar v Švici ne tečeta le med in mleko? In tu pa tam kakšna kolonjska?

SLO (ni preverjeno)

Sramota da v Sloveniji ni nikogar, ki bi kontroliral vse delodajalce. Vse kršitelje pa bi morali naj ostreje kaznovati. Zato smo tam kjer pač smo, ker se krade na vsakem koraku in to na veliko in malo.

Surfeiter (ni preverjeno)

In kdo je po tvoje kršitelj?
Ajde, ga navedi ...

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Rola (ni preverjeno)

ZAGORCI. he,he,....

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

PuklastiVanč (ni preverjeno)

Tooooooooo ... to sem hotel končno prebrati ... bravo Rola ... saj vem, ti si tudi zagorac, ampak zdaj ti pogledam skozi prste .. ..

In reply to by Rola (ni preverjeno)

Starejše novice