Po ujmi na poti v Slovenijo že pomoč iz tujine.

Iz Nemčije in Francije je že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je širšo evropsko skupnost pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo.

Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva.

Pomoč iz Nemčije in Francije že na poti

»Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave,« je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič.

Kot je dodal, je pomoč iz Nemčije in Francije že na poti, in se obema članicama zahvalil za hiter odziv. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo »sledilo še več ponudb« za pomoč.

Celotno evropsko skupnost civilne zaščite je še pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo.

Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju.

Zagnali opazovalni program za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij

Evropska unija je v nedeljo na prošnjo Slovenije, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, aktivirala mehanizem za civilno zaščito. Seznam s potrebami, ki sicer vključuje predvsem prošnje za težko mehanizacijo, so že posredovali državam članicam, je sporočil Lenarčič.

Gre za mehanizacijo za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, med drugim montažne mostove.

Evropska unija je na prošnjo Slovenije zagnala tudi evropski opazovalni program Copernicus za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji.

Copernicus je doslej izdelal več zemljevidov prizadetih območij, na prizorišču pa je tudi uradnik za zvezo iz centra Evropske unije za usklajevanje nujnega odziva, so še pojasnili v Bruslju.

Slovenija je za pomoč pri odpravljanju posledic ujme zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče, zaprošena pomoč pa vključuje med drugim vojaške helikopterje in vojake za izvajanje nalog zaščite in reševanja.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes sporočil, da se je o poplavah po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Robertom Golobom.

Kot je zapisal na omrežju X, so zaveznice »okrepile takojšnjo podporo, vključno s helikopterji, modularnimi mostovi in inženirskimi strokovnjaki«. Stoltenberg je tudi izrekel sožalje prizadetim in solidarnost s Slovenijo.

Komentarji (6)

ortar (ni preverjeno)

Pridružile se bodo tudi članice Nata in poslale eno oklepno in eno pešadijsko divizijo na dopolnitev pred premestitvijo v Ukrajino !

In reply to by prasenović (ni preverjeno)

anza (ni preverjeno)

železne šine naj nam dajo
da bomo mostove v 2 dneh naredili
ne pa da nam vlačijo bagre
še naši nimajo kaj delati
Sem vceraj videl cel kup bagrov, ko so stali doma na domačijah
med njimi tudi sosedova dva
tam pa je eden od komunale nekaj drkal po cest

. (ni preverjeno)

Še rusi pa ukrajinci naj pridejo in si podajo roke in se ne strelajo.

. (ni preverjeno)

V kamnici lahko zaj podzemno železnico naredijo ka je voda jarke že sama naredla. Pa pol asfalt gor.

. (ni preverjeno)

Audi je nemški kombi pa verjetno francoski.

- (ni preverjeno)

in nekdo bo fajn zaslužil z odvoženimi naplavinami
šoder ga pri nas imenujemo

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice