Foto: Žan Osim
Ob dnevu Centra vojaških šol je Vojašnico generala Maistra v Mariboru obiskala tudi predsednica Republike Slovenije in poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Do vojašnice je prispela ob 10. uri, ko je je pričakal sprejem z vojaškimi častmi, sledila pa je predstavitev 72. brigade Slovenske vojske in edinega Centra vojaških šol v državi.

Predsednica države si je ogledala tudi Vojaški muzej in Kadetnico: »Z največjim veseljem in ponosom zahajam med slovenske vojake in vojakinje, ne samo kot vrhovna poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije, ampak tudi zato, ker verjamem, da je vojska branika miru,« je povedala in dodala, da jo veseli, da se slovenskim vojakom namenja vse več denarnih sredstev.

Zavzela se bo za boljšo promocijo vojaškega poklica

Pomanjkanje mladega kadra v Slovenski vojski predsednica komentira tako: »Sama se bom osebno zavzela, da bo promocija tega plemenitega in domoljubnega poklica boljša.« 

Vabi vse, ki jih delo vojakov zanima, da se 13. maja udeležijo dogodka pred dvorano Stožice, kjer bodo slovenski vojaki pokazali, kaj Slovenska vojska premore.

Poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek je o pomenu in delovanju izobraževalnega centra povedal sledeče: »Center izvaja eno izmed temeljnih nalog iz zakona o obrambi in predstavlja enega od temeljev slovenske vojaške profesionalizacije.«

Sledila je slovesnost ob dnevu Centra vojaških šol, ki se ga je udeležila tudi Pirc Musar in na katerem je zdaj že upokojen polkovnik Boris Uršič za svoje delo prejel zlato medaljo Centra vojaških šol, zahvali poveljnika Centra vojaških šol pa sta prejela Andrej Androjna in 72. brigada Evoj.

Na slovesnosti je spregovoril tudi Andrej Kocbek, prvi poveljnik Centra vojaških šol, ki je spomnil na ključne dogodke, ki so botrovali nastanku ter razvoju centra in njegov pomen v izobraževalnem okolju

»Vojaška izobrazba je pomembna, ker goji težnjo po odličnosti,« je povedal: »Vojska mora običajno popravljati stvari šele, ko so te resnično pokvarjene. Vojski se ne daje v reševanje enostavnih problemov, dajejo se najtežje možne težave,« in dodal, da delo vojaka zahteva znanje z več področij.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
gostja (ni preverjeno)

Pirc Musar na obisku v Mariboru pri NATO plačancih ! Bodo njo tudi dodali na plačilni seznam kot vrhovno poveljnico ?

pohorskisvizec

Črni plašč na modro oblekco.Kako izgleda.Vojaki se ji smejijo!

Surfeiter (ni preverjeno)

Jaz nikjer ne vidim vojakov, le skavte ... in eno lažnivko ... debelo ...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec (ni preverjeno)

ko sem jaz služil JLA je veljalo pravilo
če je kdo ki je pregledoval častno stražo hodil ali skakal ko opica po rdeči preprogi
da ga s puškinim kopitom spravimo k pameti da nikoli več ne bo plesal pred častno četo

Urška zabuhla (ni preverjeno)

mi plešemo
mi plešemo

In reply to by pohorskisvizec (ni preverjeno)

David2022 (ni preverjeno)

Srednja žalost od države.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

sem tako razočarana
Da me niso povabili
Tako lepo bi se sprehodila in zaplesala v rdečih čeveljčkih
po rdeči preprogi
in pregledala častno stražo
če vsa STOJI
tako kot je treba

In reply to by David2022 (ni preverjeno)

gardist (ni preverjeno)

vse stoji tako kot treba
Ampak ne za tebe Urška zabuhla
Ampak za eno drugo
ti si preveč zabuhla

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

Starejše novice