Od prihajajočega konca tedna je odvisno, kakšni bodo ukrepi povezani s prehajanjem občinskih meja.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vladni govorec Jelko Kacin.

Po novem več nadzornikov

Kot je uvodoma dejala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, se je s PKP7 dodatno povečal nabor nadzornikov, pristojnih za nadzor nad obvladovanjem covid-19.

Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov od 4. do 10. januarja je bilo 4176. Izrečenih je bilo 19 prekrškovnih sankcij, 452 opozoril po zakonu o prekrških in 104 upravni ukrepi.

Zdravstveni inšpektorat je v obdobju 4. do 10. januarja opravil 1290 nadzorov. Izrečene so bile štiri prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških, 76 opozoril in trije upravni ukrepi.

Kot primer je Potzeva navedla, ko je eden od frizerjev na 60 kvadratnih metrih hkrati friziral osem oseb, čeprav zakon dovoljuje eno stranko na 30 kvadratov. 

Pri nadzorih nad izvajanjem verskih aktivnosti v cerkvah niso bila ugotovljena nobena neskladja.

Pogosta opozorila zaradi nepravilnega nošenja zaščitne maske

Med prazniki je sicer bilo na ulicah nekaj posameznikom izdano opozorilo zaradi nedovoljenega zbiranja. Precej pogosto pa je še vedno potrebno izreči opozorilo zaradi nepravilnega nošenja zaščitne maske. 

V zadnjih treh tednih so policisti opravili nadzore na 45.132 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno povprečno 2150 nadzorov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 214 sprejetih prijavah o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov, je dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Pri tem so izrekli 2988 ukrepov, od tega 1773 opozoril in izdali 1198 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

Rekreacija spet samo v občini bivanja?

Število kršitev je bilo zmanjšano na silvestrovo in novoletni dan, nato pa se je zopet povečevalo. Pri tem je bilo daleč največ kršitev minulo soboto, kar je po besedah Pečjaka posledica lepega vremena in kršitev prehajanja statističnih regij, predvsem na območju Gorenjske.

Pečjak je dejal, da če se bo ta konec tedna izkazal kot slab, bodo s strani policije zdravstveni stroki predlagali, da se prehajanje občin v isti regiji za namen rekreacije spet omeji samo na občino bivanja.

Tudi ta konec tedna poostren nadzor

Policija bo tako tudi ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, pri tem pa bodo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni.

Vse državljane naprošajo, da se ne odpravljajo na priljubljene turistične točke in raje izberejo manj oblegane destinacije. Svoja vozila pa naj parkirajo samo na označenih parkirnih mestih, da ne ovirajo poti za intervencijska vozila in dela domačinov.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Končnooo! Umirili bi mi že zdavnaj ta virus, če bi bili vsi človekoljubni.

SLO (ni preverjeno)

Izkupiček kazni pa razdelit firmam, trgovinam, kateri sedaj trpijo izgubo zaradi neurovešenih oseb.

Starejše novice