Slika je simbolična (foto: Bobo).
Policijski sindikat Slovenije je danes ob 7. uri začel stavko na celotnem območju države.

Kot je za STA povedal predsednik sindikata Rok Cvetko, bo stavka trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma z vlado, preneha pa lahko z odločitvijo stavkovnega odbora, a brez ustreznih rešitev pri štirih stavkovnih zahtevah, take odločitve ni pričakovati.

Razlog za stavko je kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice, na podlagi ugotovitev analize fakultete za upravo, bi morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo.

Zahtevajo razrešitev problematike napredovanja policistov in spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev. Prav tako želijo socialni dialog z vlado in pristojnim, piše STA.

V sindikatu je 5000 policistov

Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da se bo s sindikatoma pogovarjal, a se ne bo pustil izsiljevati. Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.

Stavki se ne bo pridružil Sindikat policistov Slovenije, ki je drugi reprezentativni sindikat policistov. Kot so zapisali, se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili etično poslanstvo, ki izhaja iz poklica policista.

V Policijskem sindikatu Slovenije pričakujejo, da se bo stavki pridružila velika večina od 5000 članov, po podatkih policije pa je v Sloveniji zaposlenih 7248 policistov. 

Dolžnosti v času stavke

Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji so sicer policisti med stavko dolžni med drugim zagotavljati varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati storilce kaznivih dejanj in druge iskane osebe ter jih izročati pristojnim organom, varovati določene osebe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, izvajati nadzor prometa na cestah in državne meje, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice