Slika je simbolična.
Cene pogonskih goriv, ki jih je določila vlada, so trenutno pod dobavno ceno, zato z vsakim prodanim litrom ustvarjajo izgubo, poudarja MOL. Dodajajo, da zaradi povečanja zanimanja tujcev za točenje goriva v Sloveniji ne izključujejo motenj pri oskrbi.

»Raven cene, ki je predpisana z uredbo, je bistveno pod trenutno našo nabavno ceno, kar pomeni, da z vsakim prodanim litrom ustvarjamo izgubo, brez da bi pokrivali stroške poslovanja, kot so stroški obratovanja servisov. Izguba v prihodnjih tednih je odvisna predvsem od tega, kako se bodo gibale kotacije naftnih derivatov,« so odziv MOL povzeli pri Financah.

Tudi pri MOL glede na cene goriv v sosednjih državah opažajo znatno povečanje točenja goriv s strani tujih voznikov, tako transportnega prometa kot tudi fizičnih oseb predvsem ob meji.

»Tudi glede na nedavne spremembe zakonodaje na Madžarskem, kjer je v skladu s to spremembo cena goriva za vozila nad 7,5 tone v bistvu tržna cena, ki je bistveno višja in primerljiva s cenami v ostalih evropskih državah, pričakujemo, da bo mednarodni kamionski promet pričel še bolj intenzivno točiti gorivo v Sloveniji,« so poudarili.

Bo kmalu prišlo do motenj pri oskrbi goriva?

Ob tem so dodali, da zato ne izključujejo možnosti, da pride do motenj pri oskrbovanju njihovih bencinskih servisov.

Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po Sloveniji na podlagi vladne uredbe ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra.

Vlada se je tako odločila z namenom umiritve stanja na trgu pogonskih goriv, ki je sledil pretresom na naftnem trgu po ruskem napadu na Ukrajino. Ukrep bo veljal 30 dni.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
kona (ni preverjeno)

To je predvolilna kampanija ki nabira bonus točke.Po volitvah bo gorivo 2,10€ za liter bencina in 2,17 € za diesel.

Starejše novice