Zaradi računalniške napake je Državna volilna komisija za šest poslanskih kandidatov napačno izračunala, da bodo postali poslanci. Govorili smo z Jurijem Lepom, ki je eden izmed osmoljencev te napake.

Državna volilna komisija je naposled sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida državnozborskih volitev. Med tem, ko je razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostala enaka, pa se je na drugi strani spremenilo šest mandatov, ki so se dodelili kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah.

»Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države,« so prejšnji konec tedna sporočili iz Državne volilne komisije.

Tako so se mandati dodelili drugim kandidatom istih kandidatnih list, ki so kandidirali v drugih volilnih enotah. Med njimi pa so tudi kandidati mariborske volilne enote.

Natančneje sta iz sestave parlamenta izpadla dva poslanca iz mariborske in eden iz ptujske volilne enote, vanj pa na novo prav tako vstopajo poslanec iz ptujske in dva poslanca iz mariborske volilne enote.

Kdo je nadomestil koga?

V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti Ptuj, volilni okraj Murska Sobota 2), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota Maribor, Lah v okraju Maribor 1 in Lep v okraju Ruše).

V Slovenski demokratski stranki (SDS) sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 3), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota Ptuj, volilni okraj Ormož).

V stranki Nova Slovenija (NSi) je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota Celje).

V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 4), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota Kranj).

Kaj se je zgodilo?

Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag.

Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list.

Strokovnjaki so ob dodatnem preverjanju izidov volitev ugotovili, da  namreč obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja dodatnih mandatov po upoštevanju ostankov glasov na ravni države.

Lep nad izidom več kot razočaran

Govorili smo z Jurijem Lepom, ki je na kandidatni listi Gibanja Svoboda kandidiral v volilni enoti Maribor, natančneje v volilnem okraju Ruše. Lep razočaranja nad izidom ne skriva.

»Vsekakor sem razočaran in nisem vesel. Tako se je pač izšlo. Kljub temu pa izvoljenim poslankam in poslancem čestitam in želim uspešno delo. Sam pa bom poiskal druge možnosti za delo v državni politiki,« je za Mariborinfo povedal Lep.

Komentarji (5)

AXA (ni preverjeno)

Jurij Lep je celo življenje dolgovezil in nakladal v Selnici ob Dravi kot župan naredil pa nič enako kot v DeSUS-u . Naj gre vrt štihat .

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Lepi imajo lovke povsod, so velika rodbina. Tako da dragi gospod, nič bat za službo.

janban

Če, komu privoščil, da ni prišel v parlament si to ti Lep.Hinavc zahrbtni.Srbi bi rekli;"Ima boga".

Neviden (ni preverjeno)

Pa je šel nov avto,ha ha

pohorskisvizec

Ne boš stolček grel....

Starejše novice