FOTO: Jan Vitez
Znani so rezultati raziskave mlade mariborske biopsihologinje S. R., ki je preučila osebnostne lastnosti in mišljenje Mariborčanov glede na izbiro županskega kandidata. Kakšni ljudje so volili Arsenoviča in kakšni Kanglerja?

Nedeljske volitve drugega kroga županskih volitev so za novega župana Mestne občine Maribor ustoličile Sašo Arsenoviča. Nov obraz, ob tem pa so že v času kampanje družbena omrežja preplavljali podporni, kritični in tudi nesramni komentarji do obeh kandidatov.

Kakšne so osebnostne značilnosti in mišljenje volivcev posameznega kandidata v Mariboru je s pomočjo ankete preučila 24-letna diplomirana biopsihologinja S. R., ki je absolventka podiplomskega študija psihologije v Mariboru. 

V sklopu raziskave je S. R. želela ugotoviti, če prihaja do razlik v osebnostnih lastnostih in mišljenju med skupinama volivcev. V raziskavo so bila vključena demografska vprašanja ter takšna, ki merijo osebnostne značilnosti (odprtost, vestnost, ekstravertnost, sprejemanje, nevroticizem in samopodobo). Ob tem je dodanih tudi nekaj nekoliko bolj provokativnih vprašanj. 

To so ugotovitve.

Kakšni so volivci Arsenoviča in kakšni Kanglerja?

Vprašalnik je v celoti rešilo 911 ljudi, od tega 47 odstotkov moških in 53 odstotkov žensk. Med anketiranimi se je 71 odstotkov izreklo za podpornike Arsenoviča. S. R. kot glavno pomanjkljivost rezultatov izpostavlja težjo dostopnost spletne ankete do starejših ljudi nad 50 let in posledično manjšo zastopanost te starostne skupine. Dejstvo je tudi, da se je anketa širila na Facebooku in le v določenih socialnih krogih, tako pa ni dosegla dovoljšnje raznolikosti, poudarja.

Kljub temu rezultati raziskave razkrivajo marsikaj.

Arsenoviča so volili predvsem volivci z višjo in visokošolsko izobrazbo, magisterijem ter doktoratom.

Kangler je imel največ podpore med tistimi z osnovnošolsko in srednješolsko izobrazbo.

Legalizacijo konoplje podpira 76 odstotkov podpornikov Arsenoviča in 69 odsotkov podpornikov Kanglerja.

16 odstotkov podpornikov Arsenoviča meni, da je vegetarijanstvo boljše od uživanja mesa. Takšno mnenje deli 10 odstotkov podpornikov Kanglerja.

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

Komentarji (1)

Jurko (ni preverjeno)

Maribor je butast. Če ne bi bil tak, bi mu že zdavnaj šlo bolje.

Starejše novice